La Justícia alemanya va resoldre ahir extradir a Espanya l'expresident català Carles Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons, però no per un rebel·lió, en un pas decisiu però no definitiu en aquest cas. El líder sobiranista, de la seva banda, estarà en llibertat amb fiança a Alemanya fins que s'executi l'extradició -per a la qual no hi ha dates ni terminis- i que podria quedar paralitzada si, com va anunciar la seva defensa, es presenta un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional alemany.

L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein va explicar en un comunicat que va considerar «no admissible» la petició d'extradició per rebel·lió, sol·licitada pel jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem espanyol, reiterant els arguments que ja havia exposat prèviament, en els quals apuntava que no es va produir el grau de violència «suficient». «A la quantitat de violència que preveu el delicte d'alta traïció (equivalent alemany al tipus espanyol de rebel·lió) no s'hi va arribar en els enfrontaments a Espanya», assegura la resolució.

Tampoc admet el delicte de pertorbació de l'ordre públic, que va plantejar també la Justícia espanyola en el cas que no s'admetés finalment el delicte de rebel·lió.

L'audiència sí que admet la petició d'extradició per malversació de fons públics en relació amb l'organització del referèndum il·legal de l'1 d'octubre, indicant que, com diu el Suprem espanyol, Puigdemont podria haver tingut una «corresponsabilitat» en decisions que van suposar una càrrega per a les arques públiques.

«Que aquestes acusacions es demostrin és una qüestió que s'ha d'aclarir exclusivament en el marc del procés penal a Espanya», diu el text. El tribunal va decidir també que, fins que s'executi l'extradició -competència de la Fiscalia de Schleswig-Holstein-, Puigdemont pot seguir com fins ara, en llibertat amb fiança, perquè «sempre» ha compleret amb les obligacions derivades de la seva situació legal.

L'Audiència va desdenyar els arguments de la defensa del líder sobiranista, que demanava no extradir a Espanya Puigdemont en considerar-lo un perseguit polític i que no podria tenir un judici just.

Els passos a seguir

Fonts judicials apunten que Llarena ja preveia aquesta resposta del tribunal. Una opció plausible és acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè estudiï aquesta decisió del Tribunal Regional de Schleswig-Holstein i analitzar si el procediment d'extradició s'està desenvolupant correctament. En aquest cas però, es descartaria l'extradició només per delicte de malversació.