El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat aquest dimarts que la reunió que dilluns va mantenir amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "va ser molt important per la relació bilateral que s'estableix i per poder parlar d'assumptes de fons", però no ha volgut elevar la trobada a la categoria de la negociació. "Això és l'inici del diàleg? Sí. És l'inici d'una negociació? Potser encara no. Vam seure i vam acordar que estem davant un conflicte polític que requereix una solució política però estem molt allunyats en la qüestió dels presos i del dret a l'autodeterminació", ha comentat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Per al president, la trobada va ser "un bon punt de partida" i va servir per "marcar posicions". "Ara haurem d'anar a veure si es tradueixen les paraules en fets", ha avisat, tot afegint que està "a l'expectativa" per veure quins moviments fa el govern espanyol. Per saber "si s'està davant d'un canvi o només és talant, com ja es va viure amb Zapatero".

Quim Torra, però, és conscient que la trobada amb Pedro Sánchez va ser un primer contacte però que les posicions en temes “clau” estan a molta distància encara. “Em va dir que entenia la situació greu en la que ens movem però que una cosa és la via judicial i altra la política. Però jo també li vaig dir que es podien fer moltes coses per revertir l’ona de repressió”, ha dit. I és que, sense entrar en detalls, el president va recordar a Sánchez que “des de la Fiscalia, l’advocacia de l’Estat, el ministeri de l’Interior, la Delegació del govern o el Tribunal de Comptes es poden fer moltes coses que tenen molta incidència sobre la llibertat, les instruccions, els informes de la gent”. “Esperem veure com es mouen a partir d’ara per veure si la voluntat expressada sobre que això és un tema polític fa que tornem a la política i això es tradueix en fets reals”, ha afegit.

“Tinc 56 anys, els meus fills ja són grans i no tinc res a perdre”

El que sí ha reivindicat i ha explicat que va defensar davant Sánchez és l’1-O i que els catalans “es van autodeterminar a l’octubre i van declarar políticament la independència el 27-O”. “Sánchez em va reconèixer que ells no estan aquí, que no és la seva via, i que a qualsevol solució fora de la Constitució no hi donaria suport. I jo li vaig explicar que l’autodeterminació és un dret al que no hi renunciaré mai, perquè no puc, perquè és de la gent, perquè se’l va guanyar”, ha dit, tot recordant que “no es renunciarà a res” i que així li va fer saber al president espanyol. “Li vaig explicar que tinc 56 anys, que els meus fills són ja grans i que jo no tinc res a perdre”, ha afegit.

El que també ha volgut deixar clar Torra és que les crítiques que ha rebut per part de la CUP després de la reunió amb Sánchez són es que pitjor li han caigut. “El temor que diuen que tenen deu ser de la CUP. A mi això em va doldre moltíssim, perquè no hi ha cap renuncia a res, ni a cap formula per aconseguir la independència. Vaig ser claríssim reivindicant l’1-O i el 27-O vanat Sánchez. Em dol molt personalment”, ha retret als anticapitalistes.

Per últim, preguntat si té alguna intenció d’avançar eleccions al Parlament i quan, Torra ha volgut evitar una resposta concreta. “No ho sé, ja ho veurem. No descarto res en la política catalana. Hi ha el dret a l’autodeterminació, que aquesta és una causa justa, i a veure què passa en la política catalana i espanyola, i els actes que fa el govern espanyol o com ens organitzem”, s’ha limitat a dir.