L´informe que els lletrats del Parlament han confeccionat a instàncies de la Mesa per abordar l´aplicació de la interlocutòria que el jutge del Suprem Pablo Llarena va emetre per suspendre sis diputats independentistes, ja ha estat lliurat. El document obre la porta i contempla com una possibilitat -si no es vol suspendre de tots els drets ni alterar les majories parlamentàries- acollir-se a la via que Llarena va idear amb la figura del diputat substitut.

Així, els lletrats expliquen que una de les possibilitats per aplicar la interlocutòria és que un diputat assumeixi "simultàniament la condició de substitut d´un altre diputat suspès del seu mateix grup parlamentari". Aquesta substitució temporal implicaria la delegació del seu vot i també les seves funcions com a diputat de la cambra. Així, es permetria "que el diputat suspès exercís tant el seu dret de vot, com subscriure les iniciatives parlamentàries escaients".

Aquesta fórmula és la que, molt probablement, proposarà el president, Roger Torrent, a la Mesa del Parlament aquest dimarts perquè s´apliqui, donat que "compliria les premisses de no permetre que cap diputat es veiés obligat a deixar l´acta ni que s´alteressin majories", tal i com va deixar clar en una entrevista a l´ACN. Amb tot, l´informe apunta també que aquesta figura de la substitució transitòria a mans d´un diputat del mateix grup seria temporal, i a l´espera d´un canvi del Reglament de la cambra que prevegi una substitució temporal amb un nou diputat, segons el comunicat sobre el document que ha enviat Presidència del Parlament.

Els lletrats, però, apunten també al seu informe -redactat fonamentalment pel lletrat major, Joan Ridao- alguns dubtes sobre la idoneïtat de l´aplicació de l´article 384 de la llei d´enjudiciament criminal que comporta aquesta suspensió. I és que l´informe recorda que la doctrina assenyala que aquesta mesura afecta a "les persones vinculades a grups terroristes".

Segons el comunicat que ha envaït presidència del Parlament, l'informe conclou també que correspon a la Mesa "l'adopció dels acords pertinents en tant que òrgan facultat per a resoldre dubtes o llacunes reglamentàries". Un dels dubtes que queda encara enlaire és el sou dels diputats afectats. Segons fonts de la presidència de la cambra, l'informe dels lletrats no resoldria aquest aspecte.

L'escrit va ser encarregat per la Mesa, a instàncies del PSC-Units, als serveis jurídics de la cambra per tal que analitzessin la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que planteja la suspensió per als sis diputats, i que obria precisament la porta a que fossin substituïts de forma temporal.