Els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC) i Ramon Tremosa (PDeCAT) van denunciar en una pregunta a la Comissió Europea les salutacions nazis dels concentrats al Valle de los Caídos diumenge passat i l'agressió al fotoperiodista Jordi Borràs a Barcelona dilluns. En la pregunta parlamentària, que duu com a assumpte «La violència de la ultradreta a Catalunya i la legalitat de l'apologia del feixisme i el franquisme», els eurodiputats pregunten a l'executiu comunitari si fer apologia del franquisme vulnera la legislació europea. Concretament, pregunten si el franquisme pot emmarcar-se en la categoria de «genocidi i crims contra la humanitat i de guerra».

Segons la legislació europea, l'article sobre delictes «de caràcter racista i xenòfob» preveu que els estats adoptin «les mesures necessàries per castigar l'apologia pública, la negació o la trivialització flagrant de genocidi i crims contra la humanitat i de guerra». Si és així i s'inclou en aquesta categoria, recull la pregunta, «la Comissió considera que la salutació feixista hauria de prohibir-se als espais públics?»

Sobre l'agressió a Borràs, els eurodiputats exposen que l'agressor és un policia i que en el moment d'atacar el fotoperiodista especialitzat en moviments d'extrema dreta, va cridar «Visca Espanya i visca Franco». En aquest sentit, lamenten que el cos de la Policia Nacional no hagi obert una investigació contra l'agressor tot i que aquest ha estat identificat. «Des de desembre del 2017 hi ha hagut dotzenes d'atacs per part de militants d'extrema dreta», recorden.