JxCat i ERC van protagonitzar ahir un xoc sense precedents al Parlament, arran del seu desacord al voltant de si cal substituir temporalment els sis diputats suspesos pel Tribunal Suprem o bé s'ha de deixar al marge d'aquesta mesura l'expresident català Carles Puigdemont.

Abans d'iniciar-se el ple previst per ahir a les deu del matí, la Mesa del Parlament havia de decidir si aplicava una solució d'acord amb l'últim informe dels lletrats de la cambra, que plantejava una substitució temporal dels diputats suspesos pel Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat), Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC)-, que podrien delegar el seu vot en un altre diputat del seu grup parlamentari.

No obstant això, les divergències entre els dos socis del Govern van fer pols tota possibilitat d'acord a la reunió de la Mesa, ja que JxCat exigia un tracte diferenciat entre Puigdemont i els cinc diputats presos en entendre que l'expresident no ha de ser substituït per un altre diputat, cosa que ERC va rebutjar per complet, per la qual cosa, finalment el ple va ser desconvocat.

El més sorprenent de la crisi d'ahir a les files de l'independentisme va ser la virulència del seu intercanvi d'acusacions.

JxCat va acusar obertament el president del Parlament, Roger Torrent, d'incomplir l'«acord verbal» que suposadament havien assolit amb ERC i que consistia en una solució puntual per al ple d'avui i demà, que passava per substituir els diputats suspesos que segueixen a la presó, però no Puigdemont.

A més del tracte diferencial per a l'expresident, que JxCat considera una «línia vermella», l'acord implicava suposadament que, mentre la Comissió de l'Estatut dels Diputats no acabés de resoldre aquesta qüestió, Puigdemont no exerciria el seu vot delegat, pel que el seu grup estava disposat a perdre un vot en el ple.

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va aprofundir en els retrets al president del Parlament: «Demanem a ERC que aclareixi quina és la posició de Torrent. O es defensa la dignitat dels diputats o es blanqueja el Partit Socialista del 155».

Minuts després, també en roda de premsa, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, visiblement irritat amb Albert Batet i Eduard Pujol, els va acusar de «mentir de manera descarada» i va donar per «trencada» la confiança entre els dos grups, encara que va assegurar que aquest cisma parlamentari no ha d'afectar el Govern de coalició.

Sabrià va posar el dit a la nafra en referir-se a les batalles en el si de JxCat i el PDeCAT, acusant-los de voler «tapar les seves discrepàncies internes» obrint ara un conflicte amb ERC.

Un cap de setmana difícil

«Si tenen un cap de setmana difícil, no és el nostre problema», va dir en to irònic Sabrià, al·ludint l'assemblea que celebrarà el PDeCAT del 20 al 22 de juliol, en la qual ha de definir el seu lideratge i decidir si s'integra a la Crida Nacional per la República, el nou moviment impulsat per Puigdemont.

Després de quedar desconvocat el ple, que incloïa un debat monogràfic sobre la «convivència» sol·licitat per Ciutadans, el grup que lidera Inés Arrimadas va registrar una petició perquè se celebri abans del 31 de juliol, abans de l'aturada estiuenca.

Arrimadas va considerar «intolerable» que els independentistes haguessin suspès el ple per «tancar» així el Parlament, amb l'«ajuda» del PSC, que va avalar la desconvocatòria.

Fonts parlamentàries van assenyalar que Torrent no convocarà ja cap ple si no hi ha abans un acord sobre com resoldre la qüestió dels diputats suspesos, que permeti mantenir les majories parlamentàries actuals.

Per tant, si no hi ha acord, tot apunta que haurà de ser la Diputació Permanent del Parlament-sense presència dels diputats suspesos- la que convalidi a principi d'agost el decret llei de la pròrroga pressupostària que havia d'aprovar-se en aquest ple.

La divisió interna en el sobiranisme també s'ha vist reflectida amb la posició de la CUP, la diputada de la qual, Maria Sirvent, va explicar que la seva formació «no entén ni comparteix» les posicions dels qui defensen acatar la suspensió dels diputats presos ni el tracte diferenciat per a Puigdemont. El líder del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, va acusar la majoria sobiranista de ser «ostatge dels interessos» de Puigdemont, fins al punt d'impedir «el normal funcionament del Parlament», al qual també ha contribuït Cs amb el seu «obstruccionisme».

El cap de files de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, va responsabilitzar el jutge del Suprem Pablo Llarena de la «situació de l'absurd» que va provocar la desconvocatòria del ple.

El president del PPC, Xavier García Albiol, va titllar de «surrealista» i «esperpèntica» la desconvocatòria del ple, cosa que li va recordar l'«etapa negra» de l'anterior legislatura.

Encara que JxCat i ERC van subratllar que la seva batalla interna se circumscriu a l'àmbit parlamentari i no ha d'afectar el Govern que comparteixen -de fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, va evitar tota declaració pública al llarg del dia-, la fractura va motivar alguns pronunciaments de consellers.

El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, d'ERC, va assegurar que les diferències de criteri evidenciades ahir al Parlament «no posen en risc el Govern», però va demanar a JxCat «que abandoni el terreny de les desqualificacions». Des de Twitter, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va advertir: «No renunciarem a la restitució del president Puigdemont. No abaixarem el cap. No blanquejarem el 155 ni farem seguidisme d'un dels seus guionistes: el jutge Llarena».