El 17,6% de les catalanes assegura que va ser víctima de violència masclista el 2017, la majoria comeses per desconeguts, segons una enquesta del Govern que també revela que, en l'àmbit de la parella, el 12,4% de les dones declara haver patit algun tipus de violència masclista al llarg de la relació.

Així es desprèn de la segona Enquesta de Violència Masclista a Catalunya, presentada avui per la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, que han assegurat que la lluita contra aquesta "xacra" és un "tema de país".

Segons l'enquesta, efectuada amb una mostra de 9.577 dones i 1.378 homes, el 17,6% de les dones assegura que ha patit algun tipus de violència masclista l'any passat (en la primera enquesta, el 2010, aquest percentatge era del 17,5%), mentre que el 60,5% indica que ha estat víctima des dels 15 anys i el 64,4% en alguna ocasió en la seva vida.

En relació amb la gravetat dels fets denunciats, les dones que afirmen que han estat víctimes al llarg de tota la seva vida sostenen que el 27,5% dels atacs han estat molt greus, el 37,9% greus i el 51,3% menys greus, mentre que en l'últim any van ser el 2,3% molt greus, el 6,1% greus i l'11,9% menys greus.

En les agressions ocorregudes durant l'any passat, el 70,9% les va cometre una persona desconeguda, el 33,4% un conegut i un 0,5% es van produir en l'àmbit familiar.

L'enquesta posa en relleu a més que el 26,1% de les dones que han patit algun tipus de violència masclista i que ha considerat que era un fet delictiu ho ha denunciat, fet que suposa un augment del 8,4 punts respecte al 17,7% que afirmava que denunciava el 2010.

A més, segons l'enquesta, en un 56% dels casos en què les agressions les protagonitzen homes que no són parella o exparella de la víctima, els atacs es produeixen majoritàriament en locals d'oci (20,9%), a l'espai públic (18,3%), en transports públics (17,1%), a casa de la víctima (12,5%), a la feina (11,9%) i a les xarxes socials (7,3%).

Les dones que han declarat que van patir alguna agressió masclista en l'últim any per part d'homes que no eren parelles, acostuma a no sortir sola en un 44,3% dels casos, té més por de sortir (22,5%), ha fet canvis en les seves activitats habituals (22,1%) o porta algun element per defensar-se (14,8%).

Respecte a la violència masclista en l'àmbit de la parella, el 12,4% de les dones declara haver patit alguna violència masclista al llarg de tota la relació, mentre que aquest percentatge se situava en el 6,3% l'any passat.

Segons l'enquesta, un 12% de les dones identifiquen i verbalitzen que han patit alguna agressió masclista molt greu en la seva infància, quan tenien menys de 15 anys, i que el 44 % dels agressors eren coneguts de quan era nena.

A més, un 32,3% de les dones víctimes afirma que els fills menors d'edat estaven presents -de manera contínua, ocasional o de forma freqüent- quan s'estava produint un episodi de violència masclista, i el 13,9 % denuncia que els fills menors també van patir directament algun tipus d'agressió física, psicològica o sexual.

En l'àmbit laboral, el principal motiu de discriminació durant l'any passat es refereix a la diferència de sou respecte als homes (en un 62,4% dels casos), a la falta de valoració (61,5%), al tipus de labor professional (55%), a la dificultat d 'ascendir (54%) i a faltes de respecte personal (47%).

A més, l'1,8% de les enquestades afirmen que van ser víctimes d'assetjament sexual a la feina l'any passat, sense comptar amb comentaris, gestos sexuals ni exhibicionisme: el 66,8 % dels casos per part d'un cap o superior, el 33,5 % per un company i el 8,4 % per part d'un client.

A la vista del resultat d'aquesta enquesta, Artadi ha declarat que és "inacceptable la falta d'igualtat" entre homes i dones i ha insistit que és necessari actuar "amb contundència" per eradicar-la: "L'abordatge de totes les manifestacions de la violència masclista constitueix una de les prioritats polítiques del Govern", ha apuntat.

Artadi ha anunciat que el pròxim 12 de setembre es reunirà la Comissió Nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, en la que l'executiu català acudirà amb la intenció d'arribar a conclusions que ajudin a definir un Pacte Nacional contra la Violència Masclista.

De la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha indicat que la societat s'ha d'"alarmar" pel fet que continuï havent-hi un nivell de tolerància respecte a la violència sexual i ha reconegut que "sense la denúncia és difícil activar les eines i els mecanismes necessaris per poder acompanyar les víctimes".