El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat excarcerar els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, que estan a la presó des del mes de març passat. En un acte celebrat ahir, el tribunal de garanties va rebutjar per unanimitat suspendre les resolucions del jutge instructor, Pablo Llarena, i de la Sala d'Apel·lacions del Suprem perquè això podria equivaler a un «atorgament anticipat d'empara».

Els exconsellers van argumentar davant el TC, en el recurs que van presentar, que la mesura cautelar de presó preventiva en què es troben actualment vulnera el seu dret a la participació política, a la llibertat i a l'accés a càrrecs públics, a més de qüestionar la imparcialitat del jutge Llarena. Segons el parer dels polítics presos, el seu ingrés a la presó responia a un intent d'evitar que Turull fos designat president de la Generalitat en el ple d'investidura que anava a començar el 24 de març, un dia després que Llarena decidís enviar de nou a la presó preventiva a Turull, Rull, Carme Forcadell i dos exconsellers més.

El TC va decidir formar una peça separada i demanar al·legacions al Ministeri Fiscal i als sol·licitants en empara.

Ara, en un acte del qual ha estat ponent la vicepresidenta del tribunal, Encarnación Roca, el tribunal de garanties remarca la doctrina constitucional, que estableix que, encara que la mesura cautelar de privació de llibertat causi perjudicis irreparables, la suspensió equivaldria «a l'atorgament anticipat d'empara». Segons els magistrats, això no pot resoldre's en aquest incident cautelar, sinó quan el tribunal resolgui sobre el fons de la queixa, va afegir el Constitucional.

Pel que fa a l'eventual perjudici a la participació en assumptes públics que els exconsellers van al·legar en el seu recurs, el Tribunal va aclarir que «aquesta limitació es basa precisament en la seva situació de pres preventiu», i va afegir que «l'objecte principal d'aquest recurs d'empara és única i exclusivament valorar l'ajust constitucional de les mesures cautelars de presó preventiva que mantenen les resolucions judicials impugnades». Precisament, el TC va afirmar que «per ser objecte d'aquest procés d'empara, tant l'adequació a la llei de tal limitació judicialment acordada com el compliment d'una fi legítima i l'examen de proporcionalitat, la seva resolució anticipada no pot pretendre's en aquest incident cautelar, havent de ser abordada quan es resolgui sobre el fons de la queixa».