El grup popular ha registrat avui una petició de compareixença urgent de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, perquè "doni explicacions" de la reunió bilateral entre el Govern espanyol i la Generalitat.

En un comunicat, la portaveu del grup al Congrés, Dolors Montserrat, l'acusa d'"usar les institucions per a convalidar un avanç més de l'independentisme".

Critica que la ministra parlés de "lleialtat federal" quan la Constitució "defensa el model autonòmic que ha portat els majors èxits de la nostra història", pel que ha qualificat aquesta actitud de "deslleialtat a l'Espanya de les autonomies".

Montserrat ha exigit Batet que "abandoni el doblegament davant l'independentisme i torni al camí de la defensa de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, la unitat d'Espanya i la sobirania nacional".

Ha opinat que la ministra "promou la lleialtat federal amb Catalunya, el que comportaria un federalisme asimètric que significa crear espanyols de primera i de segona", encara que ha assegurat que el PP això "no ho permetrà".

Segons el seu parer, el Govern "està usant les institucions per a convalidar un avanç més de l'independentisme" i ha alertat al president, Pedro Sánchez, que "els independentistes són insaciables i el seu únic objectiu és aprofundir en la divisió entre els catalans i trencar Espanya".