La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP i diputada al Parlament, Andrea Levy, va registrar ahir a la Cambra catalana una bateria de preguntes sobre el sou del president de la Generalitat, Quim Torra. En un comunicat, el partit va explicar que vol saber si la retribució anual bruta de Torra «s'ha incrementat» respecte a la retribució que percebia el seu antecessor en el càrrec de president, Carles Puigdemont. També pregunta «quins motius han portat el Govern a recuperar una paga extraordinària en la retribució anual bruta dels membres» de l'Executiu, i recorda que encara es deuen una part de les pagues extres als funcionaris de 2013 i 2014. «Considera el Govern que el president de la Generalitat no rep una retribució adequada a les seves responsabilitats i per aquest motiu necessita incrementar-se el salari?», inclouen també els populars entre les seves preguntes.

La diputada popular va criticar que l'augment de sou és l'evidència que els polítics sobiranistes han utilitzat el procés independentista per viure bé mentre els catalans viuen «cada vegada pitjor». «Cada dia constatem que la prioritat de la despesa del Govern de la Generalitat no són els serveis públics que reben els catalans, sinó seguir greixant la màquina del procés independentista», va resoldre Levy. Va demanar al Govern central que en la Comissió Bilateral Generalitat-Estat exigeixi a la Generalitat «que deixi de gastar els diners en si mateixos i el procés», i li va exigir que torni a imposar un control sobre els comptes de l'administració catalana.

Un donatiu

Fonts de la Generalitat consultades per Europa Press van explicar que Torra ha recuperat una de les pagues extres que li va ser retallada al president de la Generalitat el 2012, una paga que també va ser retallada a tots els alts càrrecs de la Generalitat (directors, secretaris generals, consellers i vicepresident). El 2015, tots aquests alts càrrecs van tornar a cobrar l'extra perduda menys el president: ara Torra ha decidit recuperar-la també ell, però les mateixes fonts han assenyalat que la donarà per complet a entitats de la societat civil.

En concret, Torra va decidir lliurar-la a l'Associació Catalana pels Drets Civils, entitat que agrupa els familiars dels presos sobiranistes i líders que viuen a l'estranger; a Proactiva Open Arms, i a l'Associació Catalana d'Espina Bífida. Així, defensen que Torra no ha rebut un augment de sou, i aquest segueix situant-se en els 146.000 euros, i recorden que és així des del període en què van començar les retallades, quan els sous públics van començar a reduir-se (també el del president).