El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que no té «cap voluntat de dimitir» i que manté «plena confiança» en l'equip del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, per aprovar els pressupostos del 2019 al Parlament.

En declaracions als mitjans a Argentona, Torra va assenyalar que es van «malinterpretar» unes paraules seves de divendres, quan va assenyalar que, «en qualsevol país democràtic, si no s'aproven els pressupostos, els governs dimiteixen», el que considera «una regla d'or de la democràcia».

«Però nosaltres evidentment esperem i tenim la plena confiança en tirar endavant aquests pressupostos, i els negociarem amb tot el nostre coratge i la nostra força», va dir a continuació Torra.

El president català va reiterar que té «plena confiança en l'equip del vicepresident» per tirar endavant aquests pressupostos i en les negociacions que s'obriran «tant amb la CUP com amb la resta de forces polítiques».

La resposta d'Aragonès

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, es va mostrar convençut que «no farà falta» que el president català, Quim Torra, es plantegi dimitir, perquè hi haurà majoria suficient per aprovar els pròxims pressupostos de la Generalitat.

Aragonès va avançar que preveu presentar el projecte de llei de pressupostos per al 2019 «al llarg del mes d'octubre» amb la finalitat d'aprovar-lo al Parlament «abans de final d'any». Després que Torra hagi obert la porta a especulacions sobre un possible avançament electoral advertint que «els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats», Aragonès va evitar situar-se en aquest escenari: «Les reflexions del president sempre són interessants, però jo crec que no farà falta que s'ho arribi a plantejar, perquè tindrem pressupostos aprovats pel Parlament, segur».

«Estic convençut que els pressupostos s'aprovaran, perquè el Parlament estarà a l'altura de la responsabilitat i el Govern, també», va afirmar Aragonès, que va afegir: «Plantejar-se a dia d'avui què passaria en cas que no hi pogués haver un suport parlamentari seria massa prematur per la meva part».

De moment, Aragonès no veu motius per avançar les eleccions, perquè defensa que ja hi ha una majoria independentista al Parlament: «Unes noves eleccions en el millor dels casos ens tornarien a donar una majoria independentista que ja tenim. Jo no hi veig el sentit». Aragonès va garantir que el projecte pressupostari del Govern tindrà «un contingut ambiciós» i donarà continuïtat a les iniciatives de «transformació de les polítiques públiques en l'àmbit social que s'han dut a terme en els últims mesos i anys», pel que podrà recollir, segons el seu parer, suports fins i tot més enllà de la CUP.

Segons Aragonès, si les forces parlamentàries «s'abstreuen de posicionaments tàctics o electorals, aquests pressupostos haurien de ser aprovats per una amplíssima majoria». Per teixir aquest «ampli consens», va dir que li «agradaria» començar per «aquelles forces polítiques que van permetre la investidura», en al·lusió a la CUP, encara que «el contingut dels pressupostos permetrà anar molt més enllà, i nosaltres ens dirigirem a tot l'arc parlamentari», va remarcar.

Socis alternatius?

Preguntat per si els comuns o el PSC poden ser socis alternatius per negociar aquest pressupost, va comentar que «no és una qüestió de sigles, sinó de contingut dels pressupostos», i va destacar que «moltes forces polítiques coincideixen amb el Govern en el fet que és necessari incrementar els recursos» en l'àmbit social.

La portaveu de la CUP al Parlament, Laia Estrada, va alertar el Govern que no aprovaran els prepuestos «si no hi ha un gir de 180 graus» i va demanar ruptura amb l'Estat, ja que d'una altra forma no es pot avançar, va afegir. En una entrevista aquest dissabte a Rac1 recollida per Europa Press, Estrada va apuntar que no els poden demanar que facin «un sacrifici sobiranista per aplicar mesures neoliberals», i va qualificar la gestió de la Generalitat com un «processisme 2.0».