El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar ahir que el Govern no ha convidat el Rei als actes de commemoració del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

En declaracions als mitjans en la seva visita a Argentona (Barcelona), va anunciar que assistirà a aquests actes malgrat la presència de Felip VI, ja que considera que el president de la Generalitat ha d'assistir a qualsevol acte que se celebri a Catalunya.

«Nosaltres no l'hem convidat, no assistirem a cap acte que convoqui la Casa Reial. Però en qualsevol acte que se celebri a Catalunya, el president de la Generalitat hi serà perquè això és casa nostra», va manifestar. A més, va insistir que «els catalans no tenim rei» i que encara està esperant que Felip VI demani disculpes pel seu discurs del 3 d'octubre, després del referèndum de l'1-O.

Torra va considerar igualment que és una «indecència» que dos dels principals responsables de la gestió dels atemptats, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, estiguin un empresonat i l'altre investigat per la causa sobre el procés independentista. Precisament, el president de la Generalitat té previst visitar Forn a la presó el mateix 17 d'agost i ahir mateix instava la ciutadania a concentrar-se davant del centre penitenciari de Lledoners per mostrar suport a Forn.

En resposta a Torra, el portaveu adjunt i diputat de Ciutadans (Cs) a l'Assemblea de Madrid, César Zafra, va assegurar ahir que els partits independentistes volen «expulsar aquells que no pensen com ells» de Catalunya i va remarcar que, al seu parer, el Rei ha d'estar a l'aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils.