Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir un «manter» per l'agressió que va patir un turista nord-americà a la plaça de Catalunya de Barcelona dimecres passat a la matinada, 1 d'agost, que va poder ser identificat gràcies a les imatges que van gravar diversos testimonis.

Segons va informar ahir la policia catalana, el detingut és un venedor ambulant de 32 anys i nacionalitat senegalesa, que va ser arrestat al barri del Besòs de Barcelona pels delictes de lesions i desordres públics, per la seva suposada participació en l'agressió al turista nord-americà, que va assegurar que el cop que li van donar va ser per matar-lo.

L'agressió es va produir la nit del dimecres 1 d'agost, a la plaça de Catalunya de Barcelona, quan un grup de «manters» va atacar un home i la seva família que intentaven mediar en una discussió que prèviament s'havia iniciat entre el grup de venedors i altres persones.

El turista va patir ferides al cap i va ser traslladat a l'hospital, on va ser donat d'alta poques hores després, després de ser atès pels serveis mèdics. A més, dos membres de la seva família van patir diversos cops i contusions en el marc de la trifulga, de manera que també van denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra.

En declaracions a Efe després de l'agressió, el turista nord-americà, José Bravo, de 45 anys d'edat, va denunciar l'agressivitat dels venedors ambulants: «ho vaig passar molt malament perquè estava a punt de mort. El cop que em van donar ells va ser per matar-me, a la vena, va ser per matar-me».

«Jo venia caminant per la plaça amb la meva família i vaig veure que un grup d'africans estaven atacant una dona, sense que ningú la defensés. Vaig decidir creuar el carrer i intentar defensar-la. L'atacaven a puntades de peu. Era un grup d'africans atacant una dona blanca, sola», va relatar el turista.

En defensa de la dona

Segons el turista, els «manters» el van començar a atacar quan van veure que intercedia en defensa de la dona: «Es van centrar en mi, em van començar a atacar, un grup d'ells amb cinturons, sivelles, hi havia un punt de l'atac que venien com tres o cinc i em van atacar amb una arma que tenien amagada i em van fer un tall al cap i en una vena».

Per contra, el col·lectiu de «manters» de Barcelona va negar aquesta versió i, després de condemnar tota mena de violència, ha assegurat que la baralla es va originar quan uns homes «borratxos», i que duien una ampolla de cervesa en la seva mà, estaven regatejant amb un venedor i insistint a pagar «un preu que no es podia acceptar».

«Els homes borratxos van tractar de tontos els 'manters' i van utilitzar un discurs molt racista», sosté el col·lectiu, que ahir va comparèixer davant els periodistes a la plaça de Catalunya.