Els investigadors creuen que la cèl·lula de Ripoll va actuar en solitari i sense cap ajuda l'exterior. És el que sosté el tinent coronel Francisco Vázquez, cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme de la Guàrdia civil en una entrevista a l'ACN. "No hem trobat cap element extern que hagi impulsat l'acció", manifesta Vázquez. El tinent coronel responsable de la lluita antiterrorista afirma que la cèl·lula està desarticulada i que se n'han identificat "tots els actors principals". Ara bé, els investigadors continuen seguint pistes a França i Bèlgica (que encara estan secretes). Segons el tinent coronel, aquestes investigacions han de determinar si hi ha més actors que fossin "partícips indirectes", com per exemple a nivell "intel·lectual". Però descarta que al darrera dels atemptats hi hagués un ideòleg que no s'hagi identificat. "Després d'un any d'investigació i important acumulació d'evidències, no trobem altres elements protagonistes directes de l'activitat de la cèl·lula", ha reblat. També assegura que no hi havia "cap element" que permetés identificar la radicalització dels joves i fa una crida a la ciutadania per alertar a les autoritats de qualsevol conducta sospitosa.

Un any després i amb la investigació pràcticament acabada, el cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme de la Guàrdia Civil sosté que els terroristes de Ripoll van actuar sols, sense cap ajuda exterior. Per tant, situen l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, com el cervell dels atemptats. "Encara un any després tenim l'escenari que és un atemptat induït, no hem identificat cap connexió exterior a la de la cèl·lula que hagi aportat valor intel·lectual o directiu", ha manifestat.

El tinent coronel Vázquez també assegura que la cèl·lula ha quedat desarticulada. Ara bé, afirma que s'estan fent investigacions a l'estranger però que les persones investigades "no tenen una participació directa" amb els fets. La policia segueix algunes pistes a França i Bèlgica, on treballa amb les autoritats dels dos països. "Encara estan secretes línies investigació per buscar i eliminar sospites que hi ha d'altres elements implicats", ha afirmat.

El tinent coronel, que acumula més de 20 anys d'experiència en lluita antiterrorista, relata que un atemptat com el de Barcelona encara no s'havia produït a l'Estat i que la cèl·lula de Ripoll "es va inspirar" en d'altres atacs anteriors, com els de Niça o Berlín. Les xarxes socials i l'espai virtual tenen una importància vital en la formació dels terroristes i, especialment, en la fabricació d'explosius.

Reconeix que el sistema va fallar

El tinent coronel no amaga que en el cas dels joves de Ripoll "el sistema va fallar". Tal com es recullen en els testimonis de familiars inclosos en el sumari, els pares dels joves no s'havien adonat de cap canvi en l'actitud dels seus fills. Tampoc va alertar de la seva radicalització cap servei educatiu o social i eren joves que, aparentment, portaven una vida normal.

Per això, fa una crida a la societat per tal que davant de cap sospita de comportament de radicalització alertin les autoritats. En aquest sentit, destaca les campanyes que s'estan fent des del Ministeri de l'Interior per conscienciar la societat i alertar per qualsevol canal (fins i tot s'ha creat una aplicació mòbil) per poder alertar davant de comportaments sospitosos. Afegeix, a més, que és important que les famílies també fassin el pas. "No es tracta d'exercir una acció repressiva contra ells sinó posar a disposició d'aquestes persones els mecanismes de resposta que facin que es pugui rehabilitar la conducta i no maduri la radicalització", ha valorat.

Per a Vázquez el més important és que després dels atemptats s'ha generat un "element intangible" i és la creença en una "consciència col·lectiva" per lluitar contra el terrorisme. Segons el tinent coronel, en tenen responsabilitat no només els policies de tots els cossos sinó també la societat que pot identificar conductes i denunciar-les.

Control a la venda d'explosius

Arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils també s'han fet canvis legals per evitar que es repeteixin algunes situacions. Els terroristes de Ripoll van aconseguir comprar a botigues desenes de litres d'acetona per fabricar peròxid d'acetona (conegut com a TATP). A la casa d'Alcanar, els investigadors creuen que acumulaven entre 200 i 500 kg d'explosius. El tinent coronel reconeix que en aquest aspecte hi havia un "buit de seguretat" i que s'hi ha posat remei.

S'ha desenvolupat el reglament de la Unió Europea sobre precursors i ara hi ha una identificació obligatòria de tots aquells que adquireixen a les botigues materials sensibles per a la fabricació d'explosius.

No és rellevant que fos imam

El tinent coronel assegura que no han posat el focus en el fet que Es Satty fos el cervell de la cèl·lula i exercís d'imam a Ripoll. Segons argumenta, la realitat a l'Estat és que els casos de radicalització que provenen de líders religiosos són "molt puntuals ". A més, defensa que és la pròpia comunitat musulmana la que sovint "depura els casos tòxics". "L'estat de salut de la comunitat islàmica a Espanya és excel·lent", afirma