Barcelona ha tributat avui un emotiu homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A, en una jornada en la qual el silenci, el respecte i la música s'han imposat en un sobri acte a la plaça de Catalunya, presidit pels Reis i amb la presència dels presidents del Govern central i de la Generalitat.

Després de setmanes de tensió política, l'homenatge s'ha dut a terme amb normalitat, amb tot el protagonisme centrat en les víctimes i els seus familiars, als quals el Rei i les altres autoritats han saludat un a un després de finalitzar l'acte.

L'homenatge ha arrencat amb "El cant dels ocells", un oficiós himne de la pau compost per Pau Casals, que han interpretat quinze alumnes violoncel·listes d'escoles municipals de Barcelona, al qual ha seguit la lectura d'un fragment d'un poema de John Donne, "Devocions sobre situacions inesperades", llegit per vuit joves que professen diferents religions en les vuit llengües de les víctimes del 17-A.

La presentadora de l'acte, la periodista Gemma Nierga, ha pres la paraula per ressaltar que Barcelona és una "ciutat de pau", que avui s'ha bolcat a mostrar la seva solidaritat i acompanyar a les víctimes, que estaven en primera fila, per davant de les autoritats.

A més, cinquanta alumnes de les escoles municipals de música i el conservatori municipal han interpretat Imagine, de John Lennon, Somewhere over the rainbow, del Màg d'Oz, Hallelujah, de Leonard Cohen i Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa, que alguns dels assistents han taral·lejat.

"Barcelona us acull i us vol acompanyar en el dolor. Estimades famílies que heu patit tant i que tant patiu, acabem aquest acte, però no deixarem d'acompanyar-vos, perquè volem la pau, però no volem la indiferència", ha afirmat Nierga abans de donar per conclòs l'acte.

Amb els Reis i les altres autoritats a segona fila, a l'acte no hi ha hagut presència de símbols polítics, més enllà d'algunes banderes espanyoles, ni crits partidistes, únicament alguns tímids "visca el Rei" quan ha arribat el monarca.

L'acte s'ha dut a terme enmig d'àmplies mesures de seguretat, amb la plaça de Catalunya blindada pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, que han establert un cordó de tanques per delimitar el perímetre.

Entre les autoritats presents a l'acte figuraven, a més dels Reis, el president del Govern, Pedro Sánchez, el de la Generalitat, Quim Torra, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president d'Aragó, Javier Lambán -una de les 16 víctimes era d'aquesta comunitat-, així com representants dels partits polítics, la justícia, les forces de seguretat i els equips d'emergència.

Precisament, Nierga ha assegurat que l'acte, a més de retre homenatge a les víctimes, també suposava un reconeixement als serveis d'emergència i als cossos de seguretat, pel seu "esforç" i "dedicació exemplar" durant la tràgica tarda del 17A i els dies posteriors.

Nierga també ha afirmat que l'acte d'avui era un record als ciutadans que es "van esforçar" en "ajudar, emparar i protegir" als afectats per "la por, el dolor i el desconcert" de l'atac del 17-A.

La periodista ha exalçat l'"actitud de bondat" dels veïns que van protegir a les víctimes de l'atac terrorista, ja que amb la seva actitud "es defineix el concepte de civilització i ciutadania".

Un altre epicentre dels homenatges a les víctimes ha estat el mosaic de Joan Miró en la Rambla -just en el punt on Younes Abouyaaqoub va finalitzar el seu macabre recorregut amb la furgoneta el passat 17-A-, on les autoritats han dipositat rams de flors a primera hora del matí.

Posteriorment, altres ciutadans i dirigents de partits polítics s'han sumat a aquesta iniciativa i també han dipositat flors en aquest mosaic.

Grups d'independentistes han penjat a primera hora del matí davant del mosaic de Joan Miró en la Rambla i ahir a la nit en un edifici de la plaça de Catalunya pancartes contra la presència del Rei a Catalunya, davant la qual cosa els Mossos d'Esquadra han assegurat que la competència per retirar-les és de l'Ajuntament liderat per Ada Colau, ja que no comporta un risc de caiguda imminent.

Malgrat que la normalitat s'ha imposat en els actes d'homenatge, un grup d'independentistes i un altre de monàrquics han protagonitzat moments de tensió en la Rambla, a l'altura de la font de Canaletes, en trobar-se amb vista al finalitzar l'acte en plaça de Catalunya, davant la qual cosa els Mossos d'Esquadra han creat un cordó de seguretat entre tots dos per separar-los, per la qual cosa la situació no ha anat a més.