La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va explicar que l'entitat independentista es planteja convocar «una aturada de país» el pròxim 1 d'octubre, una proposta que en tot cas és «molt embrionària» i que s'està treballant amb sindicats. També ha parlat sobre la Diada de l'11 de setembre.

En declaracions a RAC1, Paluzie va dir que la commemoració del primer aniversari de l'1-O «serà molt variada en tot el territori», perquè «va ser un referèndum general, un treball col·lectiu molt divers, la gent va acabar desbordant les urnes i defensant-les de la violència policial i, per tant, en cada col·legi serà la col·lectivitat que ho va defensar la que decideixi com es commemora». De fet, va avançar que l'ANC posarà en marxa un web en què s'hi podran inscriure totes les activitats que es facin «sigui qui sigui l'organitzador».

Però, en qualsevol cas, des de l'ANC «s'està plantejant que hi hagi una aturada de país, pot ser que d'algunes hores, però és molt embrionari, perquè s'ha de parlar amb els sindicats i acabar de veure-ho. Ho estudia l'ANC i altres entitats, perquè l'1-O no és cosa exclusiva de l'ANC, va ser de tothom», va explicar Paluzie.

Respecte a la celebració de la Diada de l'11 de setembre, va assegurar que les xifres d'inscripció «van bastant bé i el ritme augmenta quan la gent torna de vacances». «La gent entendrà que és més important que mai tornar a fer una demostració de força de l'independentisme», va exposar.

Finalment, va avançar que es convocaran concentracions de protesta en països de l'estranger el dia en què comenci el judici del procés sobiranista, davant parlaments o ambaixades d'Espanya, per «internacionalitzar aquest judici de la vergonya», com també «és una possibilitat» dur a terme una manifestació a Madrid.