El ministeri de l'Interior ha iniciat el reforç policial a Catalunya amb l'enviament de forma escalonada de prop de 600 efectius de les Unitats d'Intervenció Policial, és a dir, antiavalots, la setmana prèvia a la celebració de la Diada i l'anunci de mobilitzacions independentistes a la tardor. Fonts policials asseguren que es tracta d'entre 10 i 12 grups d'UIP -integrats cadascun per 50 agents- procedents de diferents diferents direccions i que la seva missió és la custòdia d'edificis públics i el suport als Mossos d'Esquadra en seguretat ciutadana.

Les fonts consultades han assenyalat a Efe que el trasllat d'aquests agents ha començat aquesta setmana i que ja es troben a Catalunya alguns efectius procedents de Galícia allotjats a la caserna militar del Bruc. Segons algunes fonts el reforç és el mateix d'anteriors diades. A ells s'hi sumaran en els pròxims dies més antiavalots, que també reforçaran els cent agents dels dos grups d'UIP que la Policia té de forma permanent a Catalunya.

Precisament, segons les fonts, des de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya es va sol·licitar fa dies i com és habitual que la plantilla d'UIP sigui incrementada amb efectius d'altres direccions de cara a les celebracions de la Diada de dimarts vinent. Interior també va ordenar dimarts suspendre fins al 15 d'octubre la sortida de Catalunya de 300 guàrdies civils que tenien previst abandonar aquesta destinació. L'ordre, publicada ahir en el Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil, esgrimeix que «per necessitats i exigències inherents a garantir la seguretat pública en aquest trimestre de l'any, en els llocs actuals de destí, es requereix que hi segueixi fins al dia 15 d'octubre».

L'Associació Unificada de Guàrdia Civil va criticar que el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaka, repeteixi l'error del seu predecessor de retenir agents a Catalunya sense compensació.