El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha assegurat en un acte a Nova York que caldran "20 anys" per "acabar amb la divisió" a Catalunya arran del procés independentista.

En una intervenció al centre Jean Monnet de la Universitat de Nova York, Borrell ha lamentat que la "imatge d'Espanya va patir molt" durant l'1-O perquè "no es pot lluitar contra imatges d'algú que vol votar i a qui la policia pega". Borrell ha assegurat als Estats Units que té la tasca de contrarestar aquesta imatge, i ha avisat que mentre l'independentisme ha estat "molt actiu" al camp internacional "defensant els seus punts de vista, amb una televisió que va ajudar molt", els contraris a la independència estaven "en silenci". Ara, ha dit Borrell, aquesta part de la societat "vol ser escoltada i considerada", però "acabar" amb la divisió "portarà molt de temps".

Borrell s'ha referit a les paraules del president Quim Torra sobre Catalunya com "un sol poble" i ha preguntat: "qui és part d'aquest poble?". "Sóc part del 'sol poble' del que parla Torra? Sí! Però sóc acceptat? O ell només parla dels que són independentistes? I els altres?", ha indicat. "La divisió s'ha d'acabar", ha remarcat. "Portarà molt temps. Si tenim èxit, podríem necessitar 20 anys", ha afirmat.