La situació dels infants i joves migrants sense referents familiars que arriben a Catalunya ha centrat una trobada que ha convocat amb caràcter d'urgència el Govern aquest diumenge a la tarda al Palau de la Generalitat. La trobada ha servit per acordar la creació d'un mecanisme de coordinació continu entre la Generalitat i les entitats del Tercer Sector per "monitoritzar" l'estat de la situació i coordinar de manera conjunta l'abordatge de l'acollida dels infants i adolescents migrants.

En el que portem d'any i fins al 31 d'agost ja havien arribat 1.944 menors, i es preveu que, a finals del 2018 se superi la xifra de 3.000 d'infants i adolescents. Un creixement exponencial si es té en compte que en tot el 2016 van arribar 689 menors i, durant tot el 2017, 1.489. Això ha provocat col·lapses en el llocs d'acollida dels joves.

Per donar resposta a aquestes necessitats, des del juny de l'any passat fins a l'agost de 2018 s'han posat en funcionament un total de 1.787 places d'acollida en més d'un centenar de centres repartits a més de 30 municipis d'arreu del país. En la reunió d'aquest diumenge hi han assistit el president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; el conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Justícia, Esther Capella.

També hi eren presents la presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, Sònia Fuertes; el president de la Confederació Empresarial del Tercer Sector, Joan Segarra, i Joan Muntaner, representant també de La Confederació.

El Govern ha reconegut i ha agraït l'esforç que estan realitzant les entitats social per donar resposta a aquesta emergència social de país i els representants del Tercer Sector han refermat el compromís del sector social de treballar conjuntament per garantir les màximes condicions de dignitat en l'atenció, l'acompanyament i els suports que necessiten els infants i joves migrants.