El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, van tancar un acord entre els dos executius per al refinançament de 2.773 milions d'euros de deute de la Generalitat -que passaran de curt a llarg termini- i per al traspàs dels 759 milions pendents de la Disposició Addicional Tercera del 2008, així com de 700 milions per al finançament dels Mossos d'Esquadra. L'acord estableix que el deute es refinançarà mitjançant un acord del proper Consell de Ministres, mentre que el pagament del deute de l'Addicional Tercera del 2008 i del finançament dels Mossos es durà a terme en 4 anys.

Segons va explicar Aragonès, l'Executiu central s'ha compromès a introduir als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019 les primeres partides d'aquests pagaments: 200 milions d'euros de les inversions pendents del 2008 i 150 milions per als Mossos.

Tot plegat es va acordar a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals, que segons Aragonès va ser una «reunió intensa» que «s'emmarca dins de la recuperació d'una certa dinàmica de diàleg en la gestió del dia a dia» entre els dos governs, malgrat les reivindicacions de fons de la Generalitat pel dret a l'autodeterminació i la sortida política del procés.

En tot cas, Aragonès va deixar clar que negociacions com aquesta no substituiran en cap cas les reivindicacions polítiques. «No substituirem el dret a l'autodeterminació per cap negociació», va advertir, alhora que va alertar que l'entesa ha d'avançar «en paral·lel» a altres acords de matèria política.

La reunió va servir per aprovar algunes de les qüestions que es van tractar a la comissió bilateral Estat-Generalitat, on el govern de la Generalitat va xifrar els deutes acumulats en 7.607 milions. En primer lloc, es va acordar donar compliment a la Disposició Addicional Tercera del 2008 perquè en els pròxims quatre anys es compensin els 759 milions pendents. Als Pressupostos del 2019 ja s'hi inclourà el traspàs de 200 milions.