Aquest dilluns es compleix un any de la celebració del referèndum de l'1-O, la consulta organitzada per la Generalitat de Catalunya en la qual es preguntava als catalans si volien convertir a la comunitat autònoma en un estat independent en forma de república.

Un any després, arreu del territori se celebren actes commemoratius d'aquella jornada.

Segueix, minut a minut, tota la informació sobre el primer aniversari de l'1 d'octubre.

21:46 h

Els CDR desconvoquen la manifestació davant del Parlament i fan una crida a la calma

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han desconvocat oficialment la manifestació davant del Parlament a través d'una piulada al seu compte de Twitter. Al mateix text, des d'aquestes entitats es fa una crida a la calma, després de les escenes de tensió que s'han viscut davant del Parlament, quan desenes de persones han intentat sense èxit superar les tanques prèvies al cordó policial per accedir a l'edifici.

21:21 h

Tensió a les portes del Parlament entre els Mossos i independentistes

Tensió a les portes del Parlament entre els Mossos i alguns manifestants un cop ha acabat la marxa per commemorar l'1-O a Barcelona. Desenes de persones que havien assistit a la manifestació han intentat saltar les tanques de protecció per accedir a l'edifici, tot cridant "Ocupem el Parlament".

També s'han sentit crits de "No us mereixeu la senyera que porteu". En acabar l'acte que s'ha fet davant de la seu parlamentària, alguns dels manifestants han volgut fer cops als agents amb les tanques i els Mossos han organitzat un cordó policial i s'han protegit amb escuts.

21:18 h

Diversos centenars de manifestants continuen a la protesta

20:49 h

Els manifestants renuncien a la desconvocatòria

Tot i que el CDR ha desconvocat la concentració fa més d'una hora, desenes de persones es neguen a abandonar-la i continuen proferint crits contra l'actuació dels Mossos i demanant la dimissió de Buch.

20:14 h

Continua la tensió entre Mossos i manifestants a Girona

Continua la tensió i els llançaments d'objectes als Mossos per part dels manifestants. Un individu intenta atacat els agents amb un pal metal·lic.

19:53 h

Els CDR desconvoquen la manifestació a Girona

19:44 h

Creix la tensió entre manifestants i Mossos

19:36 h

Xifra oficial de manifestants

La policia municipal xifra en unes 3.000 persones els assistents a la manifestació de l'1 d'octubre a Girona i informa de les afectacions al trànsit.

19:14 h

Tensió entre manifestants i Mossos

Alguns dels manifestants intenten trencar el cordó policial format per la policia i llancen pols de colors contra els agents.

18:54 h

Els antiavalots blinden la subdelegació de Govern

Mossos antiavalots blinden la subdelegació del govern. Hi ha una 19 unitats de furgonetes i els antiavalots estan desplegats que tallen l'Avinguda Jaume I pels dos costats. Els manifestants s'enfronten verbalment a la policia: "No us mereixeu la senyera que porteu".

17:26 h

Casado demana a Sánchez que activi el 155 després que Torra hagi donat suport a la «kale borroka» dels CDR

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que activi el 155 contra Catalunya o convoqui eleccions generals després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi donat suport a la "kale borroka" dels CDR.

17:19 h

Sánchez evita referències al primer aniversari de l´1-O i deixa les valoracions a mans dels seus ministres

El president del govern espanyol no ha fet aquest dilluns cap referència al primer aniversari de l´1-O, i ha deixat les valoracions a mans dels seus ministres de Foment, José Luis Ábalos, d´Exteriors, Josep Borrell i portaveu, Isabel Celaá. L´equip del president espanyol ha centrat la seva agenda d´aquest dilluns a l´acte de cooperació hispano-francesa en la lluita contra ETA que ha protagonitzat a La Moncloa amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, al que han assistit els expresidents del govern espanyol Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Durant la jornada, José Luis Ábalos ha afirmat que a jornada esta transcorrent de manera "assumible", mentre que Borrell ha recordat a Torra que ha de ser el seu executiu qui es faci càrrec de l´ordre públic, i Celaá ha defensat l´actuació de la policia espanyola ara fa un any tot assegurant que va ser "proporcional" tret de casos "molt aïllats".

16:49 h

El SUP creu que l'1-O van quedar "venuts"

El portaveu del sindicat de policia argumenta que ells només complien ordres i atribueix algunes actuacions al "cansament"

ACN Barcelona .- El portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Ramón Cossío, s'ha queixat aquest dilluns que el passat 1 d'octubre van quedar "venuts" quan els comandaments dels Mossos d'Esquadra "van decidir no aplicar el dispositiu" i alhora els seus responsables jeràrquics no van voler fer-los retirar. "Vam quedar venuts i els nostres responsables polítics van dir que continuéssim endavant quan potser el més prudent hagués estat no continuar", ha reconegut en declaracions a TV3. Pel que fa a la contundència policial, ha defensat que els policies només compleixen ordres i ha atribuït algunes actuacions "no ortodoxes" al cansament.

16:35 h

Aragonès defensa tota mobilització per l'1-O si és cívica i democràtica

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha garantit que defensen la llibertat d'expressió i el dret a mobilització sempre que sigui pacífica i democràtica: "En la mesura que així sigui, comptarà amb el nostre respecte", ha assenyalat preguntat per actuacions dels CDR aquest dilluns per l'aniversari de l'1-O.

16:31 h

Els estudiants demanen la dimissió de Buch a Barcelona

Els estudiants congregats a la plaça Sant Jaume després de la manifestació convocada aquest matí s'han trobat el president Quim Torra, a qui han demanat que destitueixi el conseller d'Interior, Miquel Buch, al que el cap del Govern ha contestat apel·lant a la unitat per fer realitat la república.

15:34 h

Seguiment massiu a l'aturada d'estudiants de la UdG

Segons dades del centre, l'activitat s'ha aturat del tot a quatre de les facultats (Medicina, Econòmiques, Turisme i Educació i Psicologia) mentre que a les cinc restants, el seguiment de la vaga s'ha situat entre el 70% i el 85%. No hi ha hagut incidències i els centres han obert per garantir el lliure accés. A les 12 del migdia s'ha fet una concentració davant de la plaça del Rectorat amb la lectura d'un manifest on s'ha reivindicat l'1-O així com la defensa de la democràcia, la llibertat i els drets fonamentals i la implementació de la república.

Després de la concentració, on hi han participat estudiants i treballadors de la UdG, hi ha hagut una manifestació que ha transcorregut pels carrers de Girona. El recorregut ha acabat a la Subdelegació del govern espanyol. La Policia Local ha xifrat en 1.500 els estudiants que hi han participat. Precisament en aquell moment també s'estava celebrant molt a prop, a la plaça U d'Octubre, l'acte convocat per Girona Vota amb la participació de representants de diversos partits polítics, del Govern i també entitats i escoles que van viure aquella jornada. La manifestació s'ha dissolt cap a quarts de dues de la tarda sense que hi hagin hagut incidents.

14.32 h

El president de Melilla demana aplicar el 155 i «anul·lar» els partits independentistes

El president de Melilla, Juan José Imbroda, ha dit avui que el Govern ha d'"aplicar ja" l'article 155 de la Constitució després del que ha passat en les últimes hores a Catalunya, i ha demanat que "es comenci a pensar que cal anul·lar de la política als partits que busquen la independència". En declaracions als periodistes, Imbroda s'ha referit així a "la invasió" de la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona per part d'"uns energúmens", que ha tingut lloc avui, i a "les agressions sense resposta a uns pacífics manifestants" que hi va haver ahir.

14.16 h

El PSC, a Torra: "Vostè està amb els Mossos d'Esquadra o amb els CDR?"

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, s'ha dirigit aquest dilluns al president de la Generalitat, Quim Torra, i li ha reclamat que aclareixi "si està amb els Mossos d'Esquadra o amb els CDR". "No és possible instar els Comitès de Defensa de la República a seguir collant i, en paral·lel, ser el màxim comandament dels Mossos", ha criticat Illa, que igualment ha reclamat al president Torra que digui clar "si aposta per l'ordre o per atiar el conflicte a Catalunya". "Hem d'interpretar les seves declaracions d'avui en el sentit que la Generalitat es farà càrrec dels desperfectes que es provoquin als béns públics a Catalunya?", ha insistit el secretari d'organització del PSC, que també ha volgut explicitar el "ple suport" del PSC a l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra de dissabte passat per separar la marxa de Jusapol i la contramanifestació independentista.

13.24 h

Ciutadans i el PP reclamen a Sánchez que apliqui el 155 després que Torra hagi donat suport als CDR

Ciutadans i el PP reclamen a Sánchez que apliqui el 155 després que Quim Torra hagi donat suport als CDR. El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que activi el 155 contra Catalunya o convoqui eleccions generals després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi donat suport a la "kale borroka" dels CDR. El líder de Cs, Albert Rivera per la seva banda ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que apliqui el 155 contra Catalunya després de considerar que el president de la Generalitat, Quim Torra, "ha incitat la violència dels comandos separatistes que agredeixen, tallen carreteres i estacions, i assalten edificis oficials de l'Estat". "Senyor Sánchez, fins quan seguirà permetent la violació de drets i la humiliació de tots els espanyols sense aplicar el 155 de la Constitució?", ha preguntat Rivera dirigint-se directament al president del govern espanyol.

12.55 h

Els universitaris de Girona es manifesten per «guanyar la República»

Sota la màxima ´Des de les aules no afluixem´, aquest dilluns, u d´octubre de 2108, el dia del primer aniversari de la consulta independentista no vinculant, els universitaris de Girona s´han manifestat pel centre de Girona per ´guanyar la República´, catalana, s'entén.

{C}

10

Manifestació dels estudiants per l'aniversari de l'1-O

12.33 h

Girona commemora l'aniversari de l'1-O amb una concentració

Girona commemora l'aniversari de l'1-O amb una concentració unitària a la plaça rebatejada com a U d'octubre. Centenars de persones es concentren des de les dotze del migdia en aquest punt de la ciutat.

{C}{C}

34

Concentració a la plaça U d'octubre de Girona en l'aniversari del referèndum de l'1-O

11.56 h

Puigdemont: "Ha passat un any i ens podem mirar als ulls, els que ens van pegar hauran d'abaixar la mirada"

L´expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns que "avui és un dia que a Catalunya molta gent sentirà emocions reviscudes", en referència al primer aniversari del referèndum de l´1-O. "Ha passat un any i ens podem mirar als ulls i explicar als nostres fills el que vam fer, els que ens van pegar no ho podran fer, hauran d'abaixar la mirada", ha afirmat. Segons Puigdemont "ni els seus fills ni els seus néts podran entendre per què van haver d'utilitzar la força i la violència per impedir que una gent es pogués expressar de manera pacífica". "Nosaltres ho podem dir amb molt d'orgull i molta dignitat", ha sentenciat. L´expresident també ha expressat el desig de poder viure amb aquest record "per molts anys", però "sobretot" amb una República "democràtica, lliure, sense por i compartida".

11.22 h

Arrimadas troba "intolerant" que Torra animi els CDR a "paralitzar" Catalunya

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, considera "molt greu" que els "comandos separatistes" en referència als CDR "tallin carreteres, ocupin edificis púbics i paralitzin Catalunya". I ha qualificat "d'intolerable" que el president de la Generalitat, Quim Torra, els animi a fer-ho. En aquest sentit, ha través d'un missatge al seu compte de Twitter, Arrimadas ha defensat que és "indignant" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segueixi mirant "cap a un altre costat" "A què esperen per condemnar això i trencar el seu acord?", s'ha preguntat la cap de l'oposició a Catalunya.

11.02 h

Els CDR dissolen la mobilització i animen a participar a la concentració de la plaça 1 d'Octubre de Girona

Els CDR han desconvocat la mobilització que s'ha iniciat a les sis del matí amb l'ocupació de les vies de l'AVE a Girona i han emplaçat als assistents a participar a la concentració unitària que es farà a la plaça 1 d'Octubre a les dotze del migdia. Els concentrats han sortit de la delegació del Govern a les deu del matí després d'ocupar-la per despenjar la bandera espanyola i col·locar-hi una estelada. Després han llençat la 'rojigualda' a terra i l'han tapat amb una altra estelada. Els manifestants han cridat consignes a favor de la independència i han reclamat fer efectiva la República. "Som el poble tenim el poder" i "El poble mana, el govern obeeix" han estat algunes de les consignes que han cridat quan han entrat a l'edifici. Durant l'entrada s'han viscut diversos moments de tensió on hi ha hagut empentes i cops entre els personal de seguretat que custodiava els accessos i els manifestants.

10.49 h

Una placa commemora l'1-O als col·legis electorals

El dibuix d'una urna de l'1-O, la data i el lema ''Aquí vam votar, aquí vam guanyar' penja des d'aquest dilluns al matí de la façana de l'escola Mediterrània de la Barceloneta, a la ciutat de Barcelona. S'ha enganxat en un acte que ha agrupat persones ferides per les càrregues policials de l'1-O i membres de les associacions de veïns que van fer possible el referèndum ara fa un any. Amb una urna autèntica al costat, els impulsors de la iniciativa han escollit l'espai on ubicar una de les més de 800 plaques que l'ANC, al costat dels qui van organitzar-se per defensar la votació del referèndum, instal·la en commemoració de l'1-O, un any després.

10.40 h

Celaá diu que l'1-O no hi ha «res a celebrar»

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena Ser que l´1-O és "un dia de trista memòria" on no hi ha "res a celebrar" i on es van veure "imatges penoses" que van danyar "greument" la imatge de l´Estat a l´exterior, malgrat que, segons ha afirmat, "moltes d´elles eren falses". Segons la ministra, les forces de seguretat "van treballar proporcionalment amb l´excepció d´alguns casos molt aïllats que estan essent investigats".

10.16 h

Torra anima els CDR: "Pressioneu, feu bé de pressionar"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquest dilluns a "la consciència dels catalans" per afrontar les possibles sentències que hagin d'arribar pels judicis del cas de l'1-O contra els líders independentistes. Des de Sant Julià de Ramis i abans de reunir-se amb el seu Govern, Torra ha dit que serà així que sabrà "si s'acceptaran o no les sentències, si els catalans es tornaran a autodeterminar com ho van fer l'1-O arran de les sentències". "No podem acceptar que votar sigui un delicte. El delicte és que et peguin per votar o t'engarjolin per exercir la democràcia", ha afegit, tot assegurar que als tribunals s'ha portat "gent honorable que van fer el que nosaltres vam fer- no". "No s'estarà jutjant uns quants polítics, s'estarà jutjant el poble de Catalunya". A més, després de conèixer les primeres mobilitzacions que els CDR han protagonitzat durant el matí d'aquest primer aniversari de l'1-O, el president els ha encoratjat a mantenir les reivindicacions. "Pressioneu, i feu bé de pressionar", els ha dit.

09.52 h

Els CDR retiren la bandera espanyola de la seu de la Generalitat a Girona

Els CDR han entrat a la seu de la Generalitat de Girona i han retirat la bandera espanyola. És la segona acció reivindicativa del col·lectiu que agrupa mig miler de persones en l'aniversari de l'1 d'Octubre.

{C}

20

Els CDR retiren la bandera espanyola de la seu de la Generalitat a Girona

09.48 h

Sant Julià de Ramis rep una urna de l'1-O per votar simbòlicament

{C}

Sant Julià de Ramis rep una urna de l'1-O

Sant Julià de Ramis rep una urna de l'1-O

09.33 h

Puigdemont assegura que el Govern no es va plantejar aturar el referèndum

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat que el seu Govern no es va plantejar aturar el referèndum de l'1-O perquè els ciutadans continuaven anat als col·legis amb una actitud cívica i de respecte tot i l'actuació policial. En una entrevista a Rac 1 un any després de l'1-O, Puigdemont ha reivindicat que "la màxima unitat i el compromís cívic" van fer possible el referèndum i ha afegit que amb aquests dos ingredients s'aconsegueixen els "grans èxits de país". Preguntat per les crítiques de l'exconsellera Clara Ponsatí que no veu que el Govern avanci cap a la República, Puigdemont ha discrepat i ha defensat que "aguantar la posició i esperar oportunitats" també és una manera de fer la República. Així mateix, ha afirmat que s'ha de deixar un "espai de confiança" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè faci la seva proposta per a Catalunya.

09.15 h

Finalitza el tall de les vies del TAV a Girona

L'acció reivindicativa de vies s'ha donat per finalitzada pels volts de les nou del matí, després de gairebé tres hores de tall de la circulació del TAV a Girona. A partir d'aquí els concentrats s'han desplaçat a l'exterior de l'estació del TAV on s'han reunit amb un centenar de persones més a qui els Mossos i vigilants no han deixat entrar a dins durant l'acció reivindicativa.

09.02 h

Sant Julià reserva la primera fila per als polítics presos i els que són a l'estranger

L'acte institucional que es farà a Sant Julià de Ramis ha reservat la primera fila de seients per als polítics presos i els líders que van marxar a l'estranger per no comparèixer davant la justícia. Així, en les cadires s'han col·locat retrats amb les cares de dirigents com l'expresident català Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras; el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; l'exconseller Jordi Turull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, entre uns altres.

08.54 h

La Generalitat difon un vídeo per commemorar l'1-O: «Hem votat i hem guanyat»

La Generalitat difon un vídeo per les xarxes socials per commemorar el primer aniversari del referèndum de l'1-O. Són 20 segons d'imatges que resumeixen el recorregut des de les consultes populars, la consulta del 9-N i, finalment, el referèndum de l'1 d'octubre d'ara fa un any. 'L'1-O vam defensar els nostres drets. Hem votat i tots hem guanyat', conclou el vídeo institucional firmat per la Generalitat de Catalunya. En les imatges també apareixen unes vies de tren, que també van ser protagonistes de l'anunci del Govern sobre el referèndum de fa un any.

08.18 h

Sant Julià es converteix en epicentre de l'1-O a les comarques de Girona

L'exterior del pavelló de Sant Julià de Ramis s'està omplint a primera hora del matí de gent per commemorar el primer aniversari de l'1-O. Una estelada gegant presideix la plaça i tot està a punt pels actes oficials, que començaran a les nou del matí.

{C}

74

Aniversari de l'1-O a Sant Julià de Ramis

07.54 h

Els CDR tallen diversos carrers de Barcelona

Activistes dels CDR han tallat poc després de les set del matí a Barcelona la plaça de Catalunya, la Ronda de Sant Pere, la Gran Via, l'Avinguda Diagonal, el carrer Aragó i la Via Laietana en diverses accions convocades pels Comitès de Defensa de la República per commemorar i reivindicar l'1-O. També desenes de membres dels CDR bloquegen l'entrada als serveis centrals de les torres de CaixaBank, situades en la Diagonal, impedint l'entrada a l'edifici, encara que els treballadors estan entrant per una porta lateral.

{C}{C}

15

Aniversari de l'1-O arreu de Catalunya

06.57 h

Unes 400 persones tallen les vies del TAV a Girona

Unes 400 persones tallen des de dos quarts de set del matí les vies del TAV de Girona. El CDR havia convocat una trobada a les 6 del matí a la plaça U d'octubre i poca estona després s'han dirigit cap a l'estació del tren. Sota una pancarta on hi havia escrit "1-O exercim l'autodeterminació" han passat les barreres sota crits de "1 d´octubre ni oblit ni perdó" o "els carrers seran sempre nostres".

{C}

Unes 400 persones tallen les vies del TAV a Girona

Unes 400 persones tallen les vies del TAV a Girona