JxCat i ERC han reobert el seu polèmica sobre com resoldre la situació dels sis diputats suspesos pel Tribunal Suprem, en fer interpretacions contraposades del que implica el dictamen aprovat avui pel Parlament.

En concret, el ple del Parlament ha aprovat un text que consta de dos punts: en el primer, s'ha acordat rebutjar la suspensió de sis diputats processats pel Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat), Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC) -, però en el segon s'ha avalat que puguin delegar les seves funcions en un altre membre del seu grup parlamentari, solució que ja apuntava el jutge Pablo Llarena.

Aquesta fórmula és fruit d'un acord que JxCat i ERC han trigat dos mesos en forjar, després que xoquessin públicament al juliol al no trobar una solució de consens sobre si acatar o no la suspensió dels diputats processats per l'1-O.

Quan ja semblava que la qüestió estava resolta -simbòlicament el ple rebutjava la suspensió però en la pràctica acatava la solució suggerida per Llarena i permetia que els sis afectats deleguessin les seves funcions parlamentàries en un altre membre de la seva grup-, les discrepàncies han tornat a aflorar aquesta tarda.

D'acord amb el dictamen aprovat pel Parlament, Junqueras i Romeva han enviat un escrit per demanar que un altre diputat del grup d'ERC pugui votar en el seu nom en el ple.

En canvi, els quatre afectats de JxCat -Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull- no han fet el mateix ja que, segons argumenten ara fonts del seu grup, en haver estat rebutjada la suspensió per part del ple, ja no cal que sol·licitin delegar les seves funcions, perquè no estan suspesos.

Segons assenyala JxCat, abans que el Suprem dictés les suspensions, els diputats en presó preventiva oa l'estranger podien delegar el seu vot, de manera que ara, un cop "rebutjades" aquestes suspensions, no veuen necessari tornar-lo a sol·licitar.

La postura de JxCat ha generat gran malestar a les files d'ERC, que acusen als seus socis independentistes d ' "incomplir" l'acord que havien arribat i que preveia que els sis diputats al·ludits "designessin" a un membre del seu grup perquè exercís les seves drets parlamentaris mentre no es resolgués la seva situació processal.

A ERC, a més, interpreten que JxCat torna ara a posar sota pressió al president del Parlament, Roger Torrent, ja que haurà de ser la Mesa de la cambra catalana la primera que es pronunciï sobre si permet o no votar Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull en cas que no hagin designat a ningú per delegar les seves funcions.

Precisament aquest dijous el ple del Parlament haurà de votar les propostes de resolució derivades del Debat de Política General que ha arrencat avui.