02 de octubre de 2018
02.10.2018
Diari de Girona

Els director dels Mossos justifica les càrregues per presència de radicals

Andreu Martínez ha justificat les càrregues perquè s'havien "esgotat les vies de mediació"

02.10.2018 | 11:27
Els director dels Mossos justifica les càrregues per presència de radicals
Els director dels Mossos justifica les càrregues per presència de radicals

El director general dels Mossos, Andreu Martínez, ha justificat avui les càrregues que van protagonitzar ahir els Mossos d'Esquadra contra alguns "grups radicals" d'independentistes perquè s'havien "esgotat les vies de mediació" i s'havia de garantir la seguretat davant "actuacions violentes".

"Si no hi ha actuació violenta, la policia no actua. Aquesta és la nostra màxima", ha assegurat en roda de premsa a la comissaria de les Corts de Barcelona, on ha subratllat que la intervenció de l'"ordre públic" durant l'aniversari del referèndum de l'1 d'octubre va ser "operativa i no política", a més d'"ajustada" a cada cas.

El director de la policia catalana ha comparegut després que als últims dies el cos hagi estat objecte de crítiques per diverses càrregues contra independentistes, les últimes ahir quan van dispersar concentrats a Girona, davant la Prefectura Superior de Policia a la Via Laietana de Barcelona i davant del Parlament, al qual grups d'independentistes volien accedir per la força.

Martínez ha sostingut que des de dissabte passat dia 29 han detectat "un canvi d'actitud" en una "minoria" de manifestants i, en aquest sentit, ha apuntat que ahir es "van identificar clarament grups radicals que buscaven la confrontació" i que van alterar el "pacífic desenvolupament" de les manifestacions.

"En aquest cap de setmana s'ha produït aquesta alteració. Durant molts anys, però sobretot en l'últim, des de l'1-O, no s'havien produït manifestacions amb aquests grups que intenten alterar el normal transcurs de la manifestació", ha indicat.

El director dels Mossos ha negat "improvisació" a l'hora de planificar el desplegament policial de la jornada de l'1-O, com han denunciat els sindicals policials, i ha assegurat que, per contra, es va mobilitzar el triple d'equips d'ordre públic dels que s'activen en un acte d'"alt risc" com un partit de Champions.

Malgrat descartar dimissions "cap avall" pel succeït, Martínez ha precisat que aquest mateix matí s'està celebrant una "reunió operativa" on s'analitzarà el succeït per dirimir responsabilitats si fa falta.

Part de la seva compareixença s'ha centrat en el dispositiu que es va desplegar ahir amb motiu de la manifestació que va culminar davant del Parlament.

El director de la policia ha sostingut que la marxa tenia sentit des del punt de vista "reivindicatiu" i ha subratllat que d'altres vegades hi ha hagut concentracions davant la cambra catalana que han transcorregut de forma "pacífica i democràtica".

En el cas de la manifestació d'ahir, ha continuat, la manifestació va seguir aquest patró pacífic fins al final, quan es va decidir "dispersar" un grup "minoritari" de manifestants després de constatar que "tenien la voluntat de superar la confrontació i accedir al Parlament", que és "la casa de tots", i després de reiterats avisos.

Martínez ha desvinculat aquest intent d'accedir a la cambra dels Comitè de Defensa de la República (CDR) perquè aquests van desconvocar la concentració a les 21.38 hores a través de Twitter i les actuacions violentes es van produir després.

També ha refusat valorar si les paraules que va pronunciar ahir al matí el president de la Generalitat, Quim Torra, encoratjant els CDR a "apretar" van poder incidir en el que va passar a la nit.

El director dels Mossos també ha justificat la presència d'agents de seguretat ciutadana amb cascos davant del Parlament perquè eren unitats de "suport" a les que es va ordenar que se situessin "enganxats a la façana" de l'edifici per "prevenció" quan es va començar a detectar la intenció dels manifestants de forçar el retrocés del cordó policial.

Durant les càrregues d'ahir es van produir 43 ferits i no es va practicar cap detenció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit