14.42 h

Torra urgeix a Sánchez reunir-se per «concretar els termes del diàleg»

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat aquest dimecres una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reclamant amb urgència que se celebri la reunió entre els dos al Palau de la Generalitat que tenen pendent des de la seva primera trobada a la Moncloa. Segons explica Torra a la missiva, és "imprescindible que es concretin els termes del diàleg per a que realment tingui una funció resolutiva del conflicte polític". És per això que convida Sánchez a "parlar de tot; del seu projecte per a Catalunya, i també de l'exercici del dret a l'autodeterminació". I és que per al president català, aquesta és "la solució que pot resoldre el conflicte de forma sostinguda i democràtica". "El poble de Catalunya mereix una resposta valenta i distinta a la que se li ha donat fins a avui", afegeix a la carta per justificar la urgència de la reunió que reclama.

14.17 h

El PPC, a Torra: "La meitat de la població pensem que el Rei no té res de què disculpar-se"

El diputat del PPC Alejandro Fernández ha assegurat aquest dimecres que "la meitat de la població de Catalunya" considera que el Rei Felip VI "no té res de què disculpar-se". Així ho ha afirmat en la rèplica al president de la Generalitat, Quim Torra, que en la segona intervenció al debat de política general, ha retrat al monarca no haver-se disculpat un any després pel seu discurs del 3-O. "Ens va encantar aquells discurs; n'estem orgullosos, [...] ens va arribar al cor, per fi vam sentir una veu a l'alçada", ha afirmat. Durant la rèplica, Fernández també ha acusat Torra de "retratar-se" i de tenir "al·lèrgia a debatre" arran de les paraules del president, amb menció a Gonzalo Queipo de Llano, per valorar la intervenció del popular.

14.06 h

Els comuns retreuen a JxCat que "amenaci" amb no aplicar la substitució de diputats aprovada pel Parlament

La presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jésica Albiach, ha retret a JxCat que ara amenacin amb no acceptar la substitució dels diputats que el Parlament va aprovar ahir amb els seus vots. En el seu torn de rèplica en el marc del debat de política general, Albiach ho ha qualificat de "contradicció" i ha instat el Govern de Torra a deixar d'amenaçar i governar. "Amenacen amb inestabilitat a Sánchez, amenacen en convocar eleccions i amenacen en rebentar tots els acords", ha lamentat Albiach. JxCat ha anunciat que no demanarà formalment la designació de diputats que substitueixin els processats en considerar que es manté vigent la delegació de vot tenint en compte que el Parlament ahir també va aprovar rebutjar les suspensions.

13.54 h

"Un referèndum en una societat partida representa la seva mort"

A la rèplica al president de la Generalitat, Iceta ha afirmat que "intentar" crear un estat independent fora de la llei i sense suport de la majoria de la ciutadania "crea fractura". També ha demanat que els diputats no s'atorguin una representativitat superior a la que tenen perquè els ciutadans "tenen opinions ben diverses". Iceta ha explicat que l'any 2012 el PSC apostava pel dret a decidir de Catalunya però que quan van veure que era un "succedani" del dret a l'autodeterminació van "abandonar" la reivindicació. "Un referèndum d'autodeterminació en una societat partida és la mort d'aquesta societat", ha considerat.

13.47 h

Arrimadas, amb una bandera espanyola: «No la faran desaparèixer de Catalunya»

La presidenta del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ha acabat el seu torn de rèplica al debat de política general amb una clara reivindicació de l'espanyolitat i l'ús i exhibició de la bandera espanyola. Així, des de la tribuna del Parlament i dirigint-se al president de la Generalitat, Quim Torra, Arrimadas ha desplegat una bandera d'Espanya i, amb ella a la mà, ha sentenciat que "ni Torra ni els seus comandaments separatistes faran desaparèixer aquesta bandera de Catalunya i tot el que representa". I és que la líder de Cs ha volgut replicar el president carregant contra els seus arguments. En aquest sentit, ha advertit que els que no són independentistes estan "cansats dels seus insults, dels seus discursos, de que els humilien amb la seva retòrica, de que ataqui els símbols de tots, que ataqui al sentiment majoritari de tos els catalans".

13.47 h

Torra, a la CUP: "O ho fem entre tots o no ens en sortirem"

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha dirigit als quatre diputats de la CUP per reclamar unitat. Durant la seva rèplica als portaveus dels grups, en el debat de política general d'aquest dimecres al migdia al Parlament, Torra ha asseverat que si els 34 diputats de JxCat, els 32 d'ERC i els quatre de la CUP no es posen d'acord, l'independentisme no tindrà èxit: "O ho fem entre tots o no ens en sortirem", ha apuntat. A més, el president ha dit a la cap de l'oposició i líder de Cs, Inés Arrimadas, que el que "fractura" la societat és que hi hagi polítics a la presó. Torra també ha interpel·lat la cap de files de CatECP, Jéssica Albiach, per reclamar-li proximitat: "M'agradaria sentir-los més a prop del que a vegades crec que estan".

13.06 h

JxCat, a Cs: «El 'xiringuito' més gran que s'ha creat amb el procés són vostès»

El portaveu de JxCat, Albert Batet, s'ha dirigit a la líder de Cs, Inés Arrimadas, durant la seva intervenció en el debat de política general al Parlament aquest dimecres al matí. "El 'xiringuito' més gran que s'ha creat amb el procés són vostès", ha etzibat Batet, després que la cap de l'oposició critiqués el Govern per crear estructures com ara el Consell de la República, el Fòrum Constituent o altres "xiringuitos". Batet també ha defensat l'obra i el pla del Govern de Quim Torra, i ha aprofitat per reclamar als partits independentistes que recuperin la "unitat" de l'1-O, amb l'objectiu de fer "efectiva" la República.

12.17 h

ERC demana una estratègia compartida per la independència i menys "gesticulacions" i moviments "de cara a la galeria"

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha recordat aquest dimecres que el seu partit fa temps que reclama una estratègia "comuna" entre els independentistes, "realisme" i "persistència". Durant la segona sessió del debat de política general, Sabrià ha demanat menys "gesticulacions" i moviments "de cara a la galeria". El diputat també ha apostat per crear una taula política per marcar un camí comú amb els actors de la societat civil, els agents polítics i econòmics que van ser presents el 3-O. Des del grup republicà han demanat que a més de parlar de com es reaccionarà a la sentència de l'1-O, es pressioni l'Estat i es denunciï "el relat fals que s'ha intentat construir". "La mentida que han creat els ha de portar de nou al desprestigi absolut", ha apuntat.

12.05 h

El PPC, a Torra: "No li permetrem que enviï les hordes fanatitzades a intimidar la gent"

El portaveu del PPC al Parlament, Alejandro Fernández, ha aprofitat el seu discurs al debat de política general per avisar el president de la Generalitat, Quim Torra, que el seu partit no està disposat a suportar actituds com les que atribueix a l'independentisme en els darrers dies. "No li permetrem que enviï les hordes fanatitzades a intimidar la gent. No acceptarem les seves amenaces, no les tolerarem. Queda clar?", ha etzibat des de la tribuna de l'hemicicle. En aquest sentit, ha reclamat a Torra que "dimiteixi" perquè, segons el PPC, només així es pot "iniciar la necessària doble reconciliació entre catalans, i entre catalans i espanyols".

11.55 h

La CUP, a JxCat i ERC: "Aquest poble guanyarà la independència amb vostès o, si cal, contra vostès"

El diputat de la CUP Carles Riera ha llençat aquest dimecres un advertiment a JxCat i ERC en resposta al discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, durant el debat de política general. "Entre el moviment republicà i l'autodeterminació hi ha un embut; entre l'1-O i la ruptura amb l'Estat, hi ha una barrera; aquest embut i aquesta barrera són vostès; [...] Aquest poble finalment guanyarà la independència amb vostès o, si cal, contra vostès", ha sentenciat Riera. Així, els cupaires, que han tornat a reclamar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, han reclamat a Torra un acte de sobirania per fer efectiu l'1-O "ara" -"no després de les sentències".

10.41 h

Albiach retreu a Torra que posi "calendaris impossibles"

La presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que hagi posat "calendaris impossibles" al govern espanyol amenaçant de fer-lo caure si no presenta una proposta de referèndum en un mes. En el marc del debat de política general, Albiach ha proposat una taula de diàleg a Catalunya per arribar a un acord sobre un referèndum acordat i ha fet una crida al PSC a participar-hi. Albiach ha criticat la "improvització i la desorientació" del govern de Torra i ha alertat que aquesta actitud només provoca "frustració". En aquest context, ha preguntat al president de la Generalitat què pensa fer davant una sentència condemnatòria i per aconseguir la llibertat dels "presos polítics".

10.25 h

Iceta ironitza que Torra "deixarà caure" Sánchez perquè Casado o Rivera "arreglin" el conflicte català

El president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, ha tornat a respondre a l'ultimàtum que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè acordi un referèndum d'autodeterminació. A la segona sessió del debat de política general al Parlament aquest dimecres, Iceta ha ironitzat sobre el fet que els independentistes retirin el suport de Sánchez al Congrés i ha apuntat que pensen en "deixar caure" Sánchez a veure si el líder del PP, Pablo Casado, o el de Cs, Albert Rivera, "arreglen" el conflicte català. El socialista ha recordat a Torra que, històricament, quan Catalunya se l'ha jugat "al tot o res, ha perdut". Per això li ha dit que el camí "correcte" és la "cooperació" i la "lleialtat institucional".

09.35 h

Arrimadas adverteix Torra que serà el «responsable» del que passi als carrers si hi ha condemna per l'1-O

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha advertit el president de la Generalitat, Quim Torra, que serà el "responsable" del que pugui passar als carrers i a les institucions en cas d'haver-hi una sentència condemnatòria contra els encausats per l'1-O. Així ho ha afirmat la cap de l'oposició durant la seva intervenció al debat de política general d'aquest dimecres al matí, rèplica del discurs del president d'ahir a la tarda. Arrimadas també ha assegurat que hi ha ciutadans que es plantegen marxar de Catalunya perquè "ja no poden més", després que els polítics independentistes els "amarguin la vida" amb la seva "obsessió". Així mateix, Arrimadas ha etzibat a Torra que ahir va tenir un "moment Aznar" en dir que "Catalunya va bé", en referència a l'expresident espanyol.