La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha recordat aquest dimecres al president de la Generalitat, Quim Torra, que "no hi ha cap marge per parlar del dret d´autodeterminació" i li ha demanat "coratge polític" per abandonar la "unilateralitat". Batet, que ha insistit que en aquests moments el seu executiu no contempla l´aplicació del 155, ha assegurat que més enllà de les "declaracions" com la del president Torra, el govern de la Generalitat està participant del "diàleg" i dels òrgans multilaterals. A més, segons la ministra, l´ultimàtim de Torra no representava tot el Govern perquè "ha sortit que ERC no n´estava informada".

La ministra ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid on ha recordat que el seu govern "no està de visita" a Catalunya sinó que es cuida de garantir l´accés als serveis públics. Ena quest marc, ha apel·lat a la "lleialtat institucional" i ha censurat les manifestacions de Torra, que ha recordat que actuava sense el vist i plau d´un dels socis de govern: ERC.

En aquest marc, Batet ha dit que "no sap" que pretenia ahir Torra, però ha recordat que el govern espanyol ja li ha respost i que considera que "hi ha marge per a l´autogovern i no hi ha cap marge per parlar del dret a l´autodeterminació, que no té cabuda al nostre ordenament jurídic".

"Torra ha de decidir quin rumb vol adoptar, i crec que és el moment per ser valents per expressat coratge polític", ha dit abans d´assegurar que "la unilateralitat no serveix". Segons la ministra, el president de la Generalitat "ha de decidir si segueix representant una minoria radical o se suma al diàleg".

Segons Batet, malgrat les paraules de Torra "el diàleg està obert" i els fets diuen que el Govern de la Generalitat "està assegut" per negociar. Aquesta negociació, però, no passa en cap cas per un acte fiscal, que "en aquests moments no es contempla".

En aquest marc ha apuntat que el seu executiu no té intenció de tornar a aplicar el 155, un "article excepcional" que "es va aplicar en unes circumstàncies molt concretes que avui no es donen".

La ministra també ha afegit que el seu executiu resisteix malgrat tot. "El govern està fort, cohesionat i amb ganes de seguir treballant", ha dit abans de reconèixer que "pot ser" que surtin noves informacions comprometedores contra els seus companys del consell de ministres. En tot cas ha avançat que independentment de les informacions que surtin "el govern seguirà funcionant i treballant" en un projecte "d´il·lusió".