Els Mossos d'Esquadra van detenir 26 persones a Lleida i altres municipis de la província i van practicar tres escorcolls, en el marc d'una operació contra una presumpta trama corrupta de pagament de comissions a CDC, amb epicentre a la Diputació de Lleida.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l'operació va ser dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida, arran d'una investigació de la Fiscalia de Delictes Econòmics, que es va iniciar fa més de tres anys, sobre una presumpta trama de pagament de comissions il·lícites.

En l'operació, la policia catalana va detentir 26 persones, entre ells el president de la Diputació, Joan Reñé, a la capital lleidatana i en altres municipis dels partits judicials de Lleida, Balaguer i Solsona.

Els Mossos d'Esquadra es van emportar detingut ahir Reñé, pels volts de dos quarts de dues de la tarda. La policia el va treure per la porta del Palau de la corporació municipalista, al carrer del Carme, en ple Eix Comercial de la ciutat de Lleida, enmig d'una gran expectació mediàtica.

El president de la Diputació va sortir acompanyat dels agents sense anar emmanillat i el van fer entrar a un cotxe policial de paisà. Els Mossos també es van endur documentació en almenys una caixa i també van bolcar la informació d'un ordinador.

Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra van practicar tres escorcolls per ordre judicial, un a la seu de la Diputació de Lleida, un altre en un domicili particular i un tercer a la seu d'una empresa involucrada en la trama de corrupció.

Concretament, el jutge investiga si el president de la Diputació de Lleida va cobrar comissions il·legals d'una constructora a canvi d'adjudicacions d'obres i serveis a la província. També s'indaga si l'esmentada empresa hauria pagat «comissions» a CDC per aconseguir adjudicacions a través de donacions a la seva fundació afí a Catdem, entitat que també ha estat investigada en el cas del Palau de la Música i en l'anomenat 3% de presumpte finançament irregular de CDC.

Fonts properes al cas van explicar a Europa Press que s'investiga el suposat pagament de comissions en metàl·lic a Joan Reñé i la seva número dos, la cap d'organització i gestió de Presidència de la Diputació de Lleida, Marlen Minguell, per part d'empreses adjudicatàries. També les apunten a presumptes pagaments de donacions d'empreses adjudicatàries a la fundació Catdem, afí a CDC.

Els Mossos d'Esquadra van detenir 26 persones en l'operació desplegada a primera hora del matí d'ahir a la Diputació de Lleida. Entre els detinguts per la policia catalana estan el cap de vies i serveis de la Diputació de Lleida, Enrique Regaño, i dos càrrecs de Carreteres de la Generalitat de Catalunya.