El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, ha advertit avui al president català, Quim Torra, que "quan Catalunya ha jugat al tot o res, ha perdut sempre", per la qual cosa l'ha instat a "no cometre aquest error" i a apostar pel camí del "diàleg, la cooperació i la lleialtat institucionals".

En la seva intervenció durant el debat de política general al Parlament, Iceta ha retret a Torra que ahir llancés un ultimàtum al president del Govern, Pedro Sánchez, en amenaçar-lo de deixar caure l'Executiu si abans de novembre no ofereix una "proposta per exercir l'autodeterminació de manera pactada, vinculant i reconeguda internacionalment", cosa que La Moncloa va rebutjar després.

"Ahir va tornar a cometre l'error de dir autodeterminació o res. Acabar amb la separació de poders a l'Estat espanyol o res. I diu que deixarà caure al president Sánchez a veure si Albert Rivera (Cs) o Pablo Casado ens ho arreglen... Bé, és una possibilitat", ha ironitzat Iceta.

Per al president del grup socialista, "quan Catalunya ha jugat al tot o res, ha perdut sempre. Si hem d'atendre a la història, i vostè és un amant de la història, quan hem jugat així hem perdut. Li demano que no cometem de nou aquest error".

Ha insistit, en contraposició, que "el camí és reunir-se, dialogar i acordar". "Tots voldríem molt més i molt més de pressa, però la nostra demanda avui és certificar que aquest camí dóna resultats i val la pena no abandonar-lo. No hi pot haver cap tipus de dubte sobre el camí correcte, que és la cooperació i la lleialtat institucional", ha asseverat.

Iceta ha lamentat que, en la seva intervenció ahir, Torra "va perdre l'oportunitat de traçar un nou rumb" i li ha recordat que "mantenir el rumb de l'anterior legislatura seria un greu error".

"La independència no va arribar i l'autogovern es va malmetre. Si alguna cosa va quedar clara és la inutilitat de la via unilateral i il·legal. Quin sentit tindria seguir per aquest camí? No seria millor rectificar?", ha dit Iceta, instant-lo a "revisar estratègies".

Ha avisat a Torra que "quan fa un discurs que no té a veure amb la realitat, genera una gran frustració i això pot generar brots d'intolerància i violència. No es pot convocar mobilitzacions i demanar als CDR que premin i després enviar als Mossos perquè els dissolguin i després no donar suport als Mossos i després fer discursos encesos per consolar als ciutadans".

Segons el seu parer, "parlar de tardor calenta, cridar a encendre els carrers no és tasca pròpia de qui té encomanada la seguretat de tots els ciutadans. No és tasca per a vostè", ha apuntat, exigint-li que "doni suport als Mossos".

I li ha demanat que compleixi el seu compromís de convocar als líders parlamentaris per "construir un espai de diàleg per facilitar acords" interns i "amplis" a Catalunya.

Això no obstant, també ha elogiat la resta del pla de govern presentat per Torra, que "sona bé" i del que el PSC "comparteix molts dels objectius", si bé ha reclamat revertir retallades en polítiques socials, més recursos tant a habitatge social, inspecció de treball o polítiques d'igualtat; regular el procediment sancionador de la llei de drets de les persones LGTBI; o augmentar el pressupost de cultura i "combatre la turismofòbia".