JxCat i ERC han registrat aquest dimecres una proposta de resolució conjunta que cerca que el Parlament insti el Govern a explorar les vies de diàleg i negociació amb el Govern central per a un "referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir" dels catalans.

El text no inclou un termini per aconseguir aquesta votació, mentre que el president de la Generalitat, Quim Torra, va donar el dimarts al president del Govern, Pedro Sánchez, un mes per negociar aquest referèndum.

La iniciativa de tots dos grups independentistes, que es presenta en el Debat de Política General, també aposta perquè la Generalitat i Estat entaulin un diàleg "d'igual a igual, sense condicions ni renúncies, com a base d'una negociació" per resoldre el conflicte polític a Catalunya.

Al marge de negociar un referèndum, volen que el Govern exigeixi a l'Estat respecte per les institucions catalanes i que faci efectius de manera immediata els compromisos adquirits en matèria de finançament, traspassos i inversions "que han incomplit repetidament de manera unilateral".

Un altre punt demana negociar amb l'executiu central la flexibilització dels objectius de dèficit i la regla de la despesa, per incrementar el sostre de despesa de la Generalitat, per a l'exercici pressupostari 2019.

Demanen que el Govern retiri els recursos d'inconstitucionalitat sobre les lleis aprovades en el Parlament i "la rectificació de l'estratègia d'asfíxia financera que ha suposat la suspensió i anul·lació sistemàtica de nous impostos i tributs".

Immersió lingüística

En el capítol de propostes socials, JxCat i ERC porten la situació dels menors estrangers no acompanyats a un dels punts de les seves propostes i demanen "reforçar el model català d'acolliment, integració social i capacitació laboral" per a ells.

En educació, demanen que la Cambra catalana manifesti el seu rebuig a qualsevol "intent de segregació de l'alumnat per motius lingüístics que posi en perill el model d'immersió lingüística".

En un altre punt d'aquesta proposta, volen que el Parlament reafirmi el seu propòsit de blindatge del model d'escola catalana "que s'ha demostrat compromès i reeixit en termes de cohesió social".

Quant als mitjans de comunicació, demanen que el Parlament insti el Govern a fer les gestions necessàries per fer possible la "col·laboració i reciprocitat amb la televisió del País Valencià".

Dotacions de Mossos i pagues extra

En el capítol de seguretat, tots dos grups han registrat una proposta perquè el Parlament sol·liciti al Govern emprendre les mesures necessàries per garantir que els recursos dels Mossos d'Esquadra i del cos de Bombers de la Generalitat "s'adeqüin a les necessitats actuals".

També proposen promoure en 2018 un calendari de devolució de les pagues extra de 2013 i 2014 als treballadors públics, acordat amb els sindicats en la Mesa general de negociació dels empleats públics de l'administració de la Generalitat.

Una altra proposta aborda desplegar els articles no suspesos pel Tribunal Constitucional de la llei 24/2015 d'emergència habitacional i energètica, garantir el reallotjament de famílies afectades per desnonaments i sol·licitar al Govern la retirada del recurs d'"alguns articles" d'aquest recurs i del de la llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge.