JxCat i ERC van acordar una proposta de resolució en la qual, sense especificar cap ultimàtum ni termini temporal, insten al diàleg «bilateral» amb el Govern central «sense condicions ni renúncies», per trobar una solució «basant-se en el dret a l'autodeterminació».

Així figura en una de les propostes de resolució que JxCat i ERC van presentar conjuntament de cara a la votació prevista per avui, últim dia del Debat de Política General del Parlament.

Si bé el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser taxatiu al donar un ultimàtum al president del Govern, Pedro Sánchez, perquè en un mes posés sobre la taula una proposta per exercir «el dret a l'autodeterminació» de Catalunya, ara en canvi la proposta de resolució de les dues forces independentistes que comparteixen el seu Govern no inclou terminis temporals.

Seguir dialogant

El PSC també va presentar un paquet de propostes de resolució per instar el Govern a «prosseguir el diàleg obert amb el Govern» per «enfortir» l'autogovern i aconseguir un millor finançament. CatECP va registrar una proposta que proposa assolir un «pacte de claredat» entre els partits catalans per acordar com es pot fer un referèndum.

Reprovar Buch

La CUP va instar el Parlament a «reafirmar la validesa» de «totes les disposicions» aprovades per la cambra respecte al dret a l'autodeterminació, incloses les lleis de desconnexió, i demanarà també a l'òrgan legislatiu català que reprovi el conseller d'Interior, Miquel Buch. Aquestes són dues de les onze propostes de resolució que els anticapitalistes van resentar en la tercera i última jornada del Debat de Política General.

D'una altra banda, aquest subgrup parlamentari busca amb una altra de les propostes de resolució presentades que la cambra catalana reprovi Buch i condemni la «violència policial i les càrregues absolutament desproporcionades» en les manifestacions convocades pels CDR els passats 29 de setembre i 1 d'octubre. Una altra de les propostes de la CUP demana renovar l'òrgan de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) «de forma immediata» per garantir «un Consell més professionalitzat i menys partiditzat». El subgrup del PPC vol que el Parlament reprovi el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'insti a dimitir.

Abolir la monarquia

JxCat va presentaruna proposta de resolució perquè el Parlament reprovi «l'actuació del rei Felipe VI i en particular el seu posicionament contra les institucions catalanes i els seus representants legítims en el seu discurs del dia 3 d'octubre de 2017». La iniciativa, que es votarà avui al Debat de Política General, afirma que hi ha una majoria de catalans contraris a la monarquia i vol que el Parlament exigeixi la seva «abolició».

JxCat considera que aquell discurs del Rei, del que just aquest dimecres es compleix un any, va suposar una «arenga a la violència policial contra les catalanes i els catalans que volien exercir el seu vot i que van ser víctimes d'aquella violència intolerable» de l'1-O.

El grup de Carles Puigdemont i Quim Torra al Parlament considera que, amb aquelles paraules, el monarca va justificar i va animar els poders de l'Estat a una repressió contra Catalunya.