Els lletrats del Parlament no han avalat l'acord assolit entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC sobre els quatre diputats suspesos de la formació liderada per Carles Puigdemont perquè, al seu entendre, "no soluciona els errors" sobre els que ja havien alertat aquest matí.

Les cúpules de JxCat i ERC han arribat aquesta tarda a un acord per desencallar el vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, després de la reunió al més alt nivell que s'ha celebrat en el despatx del president Quim Torra al Parlament.

L'acord passa perquè els quatre diputats de JxCat afectats -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- registrin un escrit individual en el qual avalin el document que al seu torn ha presentat aquest matí el portaveu del seu grup, Albert Batet, anunciant que "continuarà votant en representació" seva i invocant la delegació de vot que ja exercien des de la primavera.

Un dels punts inclosos en aquest acord polític -a falta de que ho revisin els lletrats del Parlament- preveu que la Mesa validi l'escrit de Batet, mentre que en un altre dels seus punts es contempla que els quatre diputats de JxCat enviïn un document individual en el que subscriguin el ja presentat pel portaveu del seu grup.

No obstant això, a la reunió posterior que celebra aquesta tarda la Mesa del Parlament per validar aquest pacte, els lletrats de la cambra no han avalat l'acord JxCat-ERC en advertir que "no soluciona els errors del document d'aquest matí" que havia presentat JxCat, segons han explicat a Efe fonts coneixedores de la reunió.

En tot cas, segons han remarcat al respecte fonts parlamentàries, la decisió final al respecte serà de la Mesa de la Cambra i del president del Parlament, Roger Torrent, atès que l'opinió dels lletrats és consultiva i no vinculant.

A la reunió d'aquest òrgan al matí, el lletrat major, Joan Ridao, i el secretari general del Parlament, Xavier Muro, havien alertat JxCat que els seus quatre diputats suspesos havien d'entrar un escrit signat per cadascun d'ells, en el que designessin explícitament un substitut o, d'altra manera, els seus vots no es podran comptabilitzar en el plenari.

Els lletrats consideraven així que el format de l'escrit de JxCat no és vàlid, atès que no es parla explícitament de "designar" a un substitut perquè exerceixi el seu vot, la fórmula que precisament van utilitzar dimarts passat els diputats republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva, tots dos en presó preventiva.

Si bé l'acord entre JxCat i ERC contempla que els quatre diputats lliurin un escrit signat per cadascun, com demanaven els lletrats, finalment s'ha mantingut la fórmula utilitzada per Batet en el seu escrit i que els lletrats insisteixen que "no soluciona els errors" detectats.