El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar la CUP a mantenir la unitat sobiranista per fer possible la independència i va assegurar que dimitirà si constata que no pot «avançar» cap a la «república catalana».

En el torn de rèplica als líders parlamentaris en el Debat de Política General al Parlament, Torra va allargar la mà a la CUP per recompondre la «unitat» independentista. «Insisteixo: això, o ho fem tots entre tots junts o no ens en sortirem. Si els 34 diputats de JxCat, els 32 d'ERC i els 4 de la CUP no som capaços de posar-nos d'acord, no ens en sortirem», va advertir.

Segons Torra, el sobiranisme necessita un altre «moment elèctric» com l'1-O, en què es formi una «aliança» entre Govern, Parlament, ciutadania i moviments socials. «Jo no he vingut aquí a administrar cap tipus d'autonomia ni a jugar amb les paraules, jo he vingut aquí a fer la república catalana, és el meu compromís. El dia que vegi que jo no puc avançar a fer això, plegaré», va assegurar. Davant dels qui, des de l'esquerra independentista, li reclamen que «desobeeixi o dimiteixi», va comentar que «a la gent que desobeeix, com l'alcaldessa de Berga, li dono tot el meu suport».

La setmana passada, la CUP va anunciar que no substituirà l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant els sis mesos d'inhabilitació als quals ha estat condemnada per no retirar una estelada en campanya, però un altre regidor assumirà la firma jurídica com a alcalde i hi haurà un nou regidor per no alterar la majoria. D'una altra banda, Torra va demanar als comuns que «assumeixin més riscos» i va admetre que «enyora» Xavier Domènech.