El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, va demanar un informe jurídic als lletrats del Parlament per conèixer si l'acord sobre els diputats suspesos de Junts per Catalunya s'adequa a l'acte del Tribunal Suprem, mentre el seu partit sospesa si acudir en empara al Tribunal Constitucional (TC).

Les cúpules de JxCat i ERC van arribar a un acord per desencallar el vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, després de la reunió al més alt nivell que es va celebrar al despatx del president Quim Torra al Parlament.

L'acord passa perquè els quatre diputats de JxCat afectats -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- hagin registrat un escrit individual en el qual avalen el document que al seu torn ha presentat aquest matí el portaveu del seu grup, Albert Batet, anunciant que «continuarà votant en representació» seva i invocant la delegació de vot que ja exercien des de la primavera.

A la reunió de la Mesa del Parlament posterior, la majoria de quatre membres de JxCat i ERC en aquest òrgan, inclòs el president del Parlament, Roger Torrent, va validar l'acord entre les dues formacions independentistes, malgrat les reticències que van expressar els lletrats de la Cambra catalana i l'oposició de Ciutadans i PSC, que van presentar peticions de reconsideració.

Això no obstant, Iceta va presentar en paral·lel un escrit dirigit a Torrent en el qual sol·licita un informe jurídic als lletrats de la Cambra sobre l'adequació de l'escrit registrat per JxCat al «contingut i abast» de l'acte del Tribunal Suprem.

A més, fonts socialistes van explicar que el grup PSC-Units sospesa la possibilitat de, en funció del que succeixi en les pròximes hores en el ple, acudir en empara al Tribunal Constitucional (TC).

Càrrega de l'oposició

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va acusar l'independentisme «d'insistir en la desobediència» amb els escrits que JxCat va registrar perquè els seus quatre diputats suspesos pel Tribunal Suprem puguin votar en el ple a través d'un altre company del mateix grup.

«Indignant i lamentable el que estem vivint avui de nou. El separatisme insisteix en la desobediència i torna a bloquejar el Parlament en ple debat de política general», va apuntar a través d'un missatge a Twitter.

En el mateix missatge, la líder de la formació taronja va sostenir que els grups independentistes «no respecten ni les lleis, ni les institucions ni els catalans».

A més, va concloure criticant que el president del Govern, Pedro Sánchez, «segueix mirant a una altra banda» mentre es produeixen aquestes situacions a la cambra catalana.