El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va trucar l'exvicepresidenta del Govern de l'Estat, Soraya Sáenz de Santamaría, durant el matí de l'1-O per demanar que retiressin les forces policials dels col·legis electorals del referèndum.

En una entrevista de TV3 ahir recollida per Europa Press, va explicar que va dir a Santamaría que «estaven cometent un error polític gravíssim» amb les càrregues policials. Ho va dir després que ahir Público publiqués que Iceta va advertir Santamaría que, si el Govern espanyol no retirava la Policia, el PSC acudiria als col·legis electorals a votar, cosa que el líder del PSC va negar.

Va assegurar que va trucar a Santamaría per avisar-la que el PSC emetria un comunicat per reclamar la retirada de les forces policials i li va expressar el seu malestar per les càrregues, que considerava «una desproporció molt greu».

«Era tan obvi que allò no s'hauria d'haver fet mai i que tindria efectes molt negatius sobre la imatge d'Espanya i sobre la mateixa convivència, que jo crec que qualsevol persona assenyada havia de fer el que vaig fer jo», va sentenciar, i va rebutjar valorar si la seva trucada va tenir cap influència en la decisió del Govern central d'aturar les càrregues a la tarda.

L'avís a la número 2 de Rajoy

Segons el rotatiu digital, el líder dels socialistes catalans va amenaçar la llavors vicepresidenta del Govern amb fer un pas al front si no cessaven les intervencions policials. Segons va transmetre la número 2 de l'executiu de Mariano Rajoy a la resta de responsables de l'operatiu, «el PSC sortirà a votar si no retirem la policia».