El president català, Quim Torra, en una compareixença amb el vicepresident, Pere Aragonès, ha garantit avui l'estabilitat del govern de JxCat i ERC «com a mínim fins al dia de les sentències» sobre el procés al Tribunal Suprem, que seran un «punt d'inflexió» en la legislatura.

Després del xoc d'ahir entre JxCat i ERC pel vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, que va provocar el bloqueig del Parlament i l'ajornament del ple en el qual s'havien de votar les propostes de resolució del Debat de Política General, Torra i Aragonès es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per aplacar les crisis i oferir una imatge d'unitat restablerta.

Tots dos van comparèixer davant la premsa per llegir un document conjunt amb el qual es van comprometre a «reforçar l'acord estratègic de legislatura» de JxCat i ERC, més enllà de les seves «discrepàncies legítimes», després de constatar que els seus «mecanismes de coordinació són millorables».

Torra va subratllar que avui l'estabilitat del Govern surt reforçada i que estarà garantida, encara que ha situat un possible límit al seu executiu en la publicació de les sentències dels processos contra els líders sobiranistes empresonats, unes sentències que ha avisat que poden ser un «punt d'inflexió» en la legislatura.

«Aquest govern governa des del primer dia, és un govern fort, està unit, i avui reforcem aquest compromís d'unitat i garantim aquesta unitat fins a, com a mínim, el dia de les sentències», va afirmar Torra.

Estabilitat «garantida»

Aragonès va subscriure que l'estabilitat del Govern està «garantida» i va coincidir que les sentències tindran «un impacte»: «Al seu moment haurem de prendre les decisions que calguin conjuntament amb el Parlament», va afegir.

Respecte al conflicte d'ahir a la cambra catalana, Torra i Aragonès no han concretat com seran aquests nous mecanismes per a una millor coordinació i s'han remès als acords d'ahir a la tarda entre JxCat i ERC.

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya va afirmar que aquells acords «continuen» i, segons el seu parer, han de servir perquè el ple es reprengui «com més aviat millor».

Torra, de la seva banda, va valorar que, malgrat les dificultats entre JxCat i ERC de dijous, el més rellevant és que finalment trobessin, segons va dir, «aquell acord» que entén que «defensa la sobirania» del Parlament i «no accepta la suspensió dels diputats» afectats per la instrucció del jutge Pablo Llarena.

El president català va atribuir el conflicte d'ahir entre les forces sobiranistes al Parlament a la «situació d'excepcionalitat» i al moment «complex i greu» que viu Catalunya.

«Cada pas que fa el Govern és observat amb lupa i sent a la nuca l'amenaça constant d'un estat que, malgrat el canvi de Govern, no treu el peu del pedal de la repressió», va afegir.

El ple es reprendrà dimarts

El president del Parlament, Roger Torrent, va convocar per dimarts a les 15 hores el ple del debat de política general que es va ajornar dijous. Així, es reprendran el debat i la votació de les propostes de resolució presentades pels grups parlamentaris.

D'altra banda, dimecres a les 10 se celebrarà un altre ple amb la sessió de control al president de la Generalitat i el debat sol·licitat per Cs que es va suspendre el passat juliol sobre la «priorització de l'agenda social» i la «recuperació de la convivència».