La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, va assegurar ahir que l'Executiu espanyol «actuarà en conseqüència» si el Parlament adopta decisions contràries a la Constitució i va reconèixer la seva «preocupació» pel discurs del president Quim Torra i la paralització de l'activitat parlamentària a Catalunya.

«L'independentisme està sofrint una crisi important i arrossega a la deriva tot Catalunya», va censurar a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què el tema català va ser el primer assumpte per abordar.

Celaá va advocar per «superar el conflicte» sempre amb respecte a la Constitució i a l'autogovern de Catalunya i ha acusat l'independentisme de «bloquejar» la política catalana «amb la seva posició numantina».

«El bloqueig de l'acció quotidiana del Govern català i del Parlament significa paralitzar qüestions que afecten totes les ciutadanes i ciutadans de Catalunya», com l'educació, la sanitat o la dependència, va denunciar Celaá, molt preocupada perquè «l'agenda social apareix subordinada a l'agenda territorial».

Celaá no va voler avançar quines actuacions emprendrà el Govern central en cas que JxCat no acati la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena sobre la suspensió dels parlamentaris processaments. ERC sí va accedir a designar aquests diputats del grup que substituen Oriol Junqueras i Raül Romeva per exercir temporalment les seves funcions. Però JxCat va comunicar a la Mesa del Parlament, amb el seu beneplàcit, que els diputats suspesos segueixin votant per delegació com han fet fins ara.

La portaveu va recordar que els parlamentaris processats estan «inhabilitats», per la qual cosa ha demanat que la seva»transmissió de drets parlamentaris es dugui a terme amb conformitat amb l'acte del Suprem, d'acord a la llei» i a la interpretació dels lletrats del Parlament. I aquesta decisió, va assenyalar Celaá, encara no està presa.

Reunió de la Mesa

I és que la Mesa del Parlament es reunirà a les 15.30 hores de dilluns per analitzar les peticions de reconsideració que han presentat el PSC, PP i Cs contra les delegacions de vot registrades per JxCat. Els tres grups consideren que les delegacions de vot que sol·licita JxCat per a Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez contravenen la interlocutòria del Tribunal Suprem, que decretava les seves suspensions com a diputats.

Aquests tres partits compten amb l'aval dels lletrats de la Cambra, que es van manifestar en la mateixa línia: consideren que no poden seguir delegant el vot fruit de la decisió de l'alt tribunal. Però l'opinió dels lletrats no és vinculant, i JxCat i ERC tenen majoria per tombar els recursos de PSC, PP i Cs, per la qual cosa la Mesa amb tota probabilitat donarà llum verda de nou a aquestes delegacions de vot.

Mentre aquesta decisió es pren, el Govern de l'Estat, va afegir Celaá, seguirà apostant «per l'acord, per a la sortida del laberint, del conflicte», i insta Torra a «liderar un diàleg entre catalans» al mateix temps que emplaça els independentistes «a què desbloquegin les institucions perquè puguin treballar per als ciutadans i ciutadanes de Catalunya».

Quan li van preguntar per l'ultimàtum reiterat per Torra urgint Sánchez a presentar en un mes un projecte per concretar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya si vol comptar amb el suport dels independentistes als Pressupostos de 2019, Celaá ha advertit que «la retòrica inflamada, mutilada totalment de realisme que en aquest moment està utilitzant el president de la Generalitat no ajuda absolutament gens per trobar la sortida del conflicte».

Més autogovern «sí o no»

Per això va emplaçar els independentistes a què dirimeixin si volen parlar amb el Govern de Sánchez sobre una millora de l'autogovern català «sí o no». «Perquè si algú deia l'altre dia (en al·lusió al diputat d'ERC Gabriel Rufián) que els ultimàtum els carrega el diable, la retòrica estarà carregada moltes vegades d'insinuacions molt poc desitjables a l'hora d'aconseguir acords», va apuntar.