Els lletrats del Parlament van alertar en el seu informe jurídic que, si els vots dels diputats de JxCat suspesos s'exerceixen per delegació, «no podrien computar-se vàlidament» i es podria incórrer en una «vulneració» del dret de participació política de la resta de diputats de la cambra. Ahir a la tarda la Mesa del Parlament va mantenir una reunió en la qual JxCat i ERC, que disposen de quatre de les set cadires d'aquest òrgan, van fer valer la seva majoria per rebutjar les peticions de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PPC contra la fórmula utilitzada per Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull per delegar el seu vot sense considerar-se suspesos. El president del Parlament, Roger Torrent, no obstant això, va atendre la petició del grup PSC-Units i va encarregar als lletrats un informe jurídic.

L'informe, signat pel secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Joan Ridao, fa notar que la fórmula utilitzada pels quatre diputats de JxCat suspesos pel Tribunal Suprem «no s'adequa» a la via acordada pel ple del Parlament en el dictamen aprovat dimarts de la setmana passada. Aquest dictamen, si bé rebutjava reconèixer les suspensions del Suprem sobre sis diputats processats -Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull (JxCat), Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC)-, també obria una via perquè poguessin designar un membre del seu grup perquè exerceixi les seves funcions mentre no es resolgui la seva situació judicial.

Junqueras i Romeva van enviar un escrit a la Mesa designant el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, com a substitut, però els quatre diputats de JxCat afectats es van negar a seguir aquest camí argüint que el ple del Parlament va rebutjar les suspensions dictades pel Suprem, per això consideren que encara segueix vigent la seva delegació de vot exercida des de la primavera.

L'informe dels lletrats adverteix que aquesta fórmula de JxCat -acordada amb ERC dijous passat després de diverses hores de tensió entre els dos socis de Govern- no encaixa amb la resolució que va aprovar el Parlament, ja que Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull «es limiten» a «posar en coneixement de la Mesa» que el portaveu del seu grup, Albert Batet, «continuarà votant en representació» seva.

En tot cas, JxCat manté les delegacions de vot per als quatre diputats afectats per la suspensió del jutge Pablo Llarena. Fonts del grup que lidera Carles Puigdemont van explicar que la formació insisteix en l'acord aprovat per la Mesa sobre les delegacions de vot tot i les advertències dels lletrats en l'informe.