Un jutge de Cornellà (Baix Llobregat) ha citat a declarar com a investigats per al mes de desembre vinent set membres de la cúpula dels Mosso d'Esquadra, entre ells l'excap del cos Ferran López, per un delicte de desobediència, per la seva suposada passivitat en impedir el referèndum de l'1-O.

En un acte, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Cornellà acorda aquestes imputacions, després que la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela rebutgés assumir la causa per desobediència que el magistrat li va remetre, perquè la unís a la investigació sobre el major Josep Lluís Trapero.

Entre els investigats figura l'adjunt de la Prefectura de Mossos d'Esquadra Ferran López, que va substituir Trapero com a cap de la policia catalana quan aquest va ser destituït per l'activació de l'article 155 de la Constitució, així com el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, Joan Carles Molinero.

El jutge ha encarregat a més a la Guàrdia Civil que analitzi la documentació de la Prefectura de Mossos relacionada amb la seva actuació davant el referèndum de l'1-O, perquè determini la seva "forma d'actuació i decisió" amb la finalitat de descobrir si les decisions es prenen de forma jeràrquica o col·legiada.

La investigació del jutge se centra en l'"elaboració, aprovació i compliment de les pautes d'actuació" dels Mossos d'Esquadra davant l'1-O, així com "els efectes d'aquest desplegament policial a l'hora de donar degut compliment" a l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'impedir el referèndum.

D'acord amb les actes de les reunions de la cúpula de la policia catalana sobre l'1-O, que li ha estat remesa per l'Audiència Nacional, el jutge aprecia indicis que l'actuació de la Prefectura de Mossos "és de naturalesa conjunta i col·legiada, i no merament jeràrquica amb un únic decisor en la figura del major que exercís el seu poder unilateral".

"Sembla que en les seves reunions tenen veu i facultat decisòria els seus membres, explicant com cadascú decideix, gestiona i executa el seu àmbit", afegeix en el seu acte el jutge, que per aquest motiu ha decidit que la cúpula de Mossos d'Esquadra ha de ser investigada al marge de la causa que l'Audiència Nacional instrueix sobre Trapero.

Entre els documents que han aixecat les sospites del jutge figura l'acta d'una reunió celebrada el 13 d'octubre de l'any passat, en què Molinero explica que està realitzant un esforç "ingent per revisar les més d'11.000 actes confeccionades" sobre l'1-O, "ja que pateixen de falta d'informació i actituds poc professionals".

En aquesta reunió, afegeix l'acte, un altre comissari explica "com s'estan realitzant informes per donar resposta" a diversos requeriments judicials, i per explicar actuacions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

A més de Molinero i López, el jutge ha imputat el cap d'assessorament jurídic de la Direcció General de la Policia, María Paz Martí, el comissari de la Prefectura de la Policia Francisco Javier Gámez, l'intendent de la comissaria superior de coordinació central, Antoni Verger, i el cap de la divisió tècnica de planificació de la Seguretat Amadeu Domingo, citats per al 12 de desembre pròxim.

Per a l'endemà, estan citats Molinero, López i el cap de la comissaria general de planificació de la seguretat, Emili Quevedo.