El president de la Generalitat, Quim Torra, es va reafirmar ahir a l'ultimàtum d'un mes que va llançar al president del Govern, Pedro Sánchez, perquè oferís un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.«No hem rebut cap resposta a les peticions que hem fet. Per això vaig dir el que vaig dir. Necessitem que Pedro Sánchez abans de novembre faci un gest i digui si hi ha un referèndum», va explicar en la sessió de control al Govern al Parlament .

Torra va explicar que en la reunió amb Sánchez al juliol li va demanar que aquella trobada no fos només una foto, sinó que tingués resultats, i en aquest moment veu difícil que així sigui: «Em temo que va ser només una foto».«El crèdit del president Sánchez s'ha acabat. Necessitem una oferta ja sobre la taula», ha conclòs Torra, que insisteix en l'ultimàtum de la setmana passada tot i que va generar incomoditat a ERC i el PDeCAT.

Recuperar la unitat

Torra va reclamar ahir als independentistes que recuperin la unitat, i va admetre que li dolen les discrepàncies d'ERC i JxCat evidenciades a la Cambra. «Em dol el que ha passat aquests dies al Parlament», va dir en la sessió de control al Govern. En aquesta línia, va reivindicar que ell no prové de cap partit, sinó de l'independentisme de base, per la qual cosa se sent molt proper «al que el carrer està podent sentir avui» sobre la divisió sobiranista. Per tornar a aquesta unitat, va proposar recuperar «l'esperit de l'1-O» i el de la declaració política d'independència al Parlament el 27 d'octubre del 2017.

Va acusar l'Estat de fomentar la fugida de capitals de Catalunya la tardor del 2017 i va concloure: «La millor manera de reaccionar-hi és amb la unitat de l'independentisme. Dir a tothom que abandonin qualsevol esperança que ens dividiran».

Torra va demanar a l'independentisme enfrontar-se «tots junts contra l'Estat», perquè considera una farsa el procés judicial contra els líders sobiranistes i que mereix elevar-se a l'esfera internacional.

El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va lamentar que l'independentisme s'afebleix quan hi ha «dispersió estratègica», i ha demanat generositat i valentia per recuperar tan aviat com sigui possible la unitat d'acció de tots els actors sobiranistes.

«Avui som menys forts que ahir, som una mica més febles sense majoria, però malgrat això cal avançar. Els objectius que compartim són molt més forts que les diferències tàctiques», va resoldre. De la mateixa manera que Sabrià, el portaveu de JxCat, Albert Batet, va evitar aprofundir en les diferències i retrets dels darrers dies entre els dos grups, i va centrar la seva intervenció a criticar el «GAL financer» que, al seu parer, l'Estat va promoure el 2017 a favor de la fugida d'empreses i capitals.

A diferència de JxCat i ERC, Maria Sirvent (CUP) sí va criticar la divisió independentista al Parlament, i ha assegurat que el sobiranisme del Govern només és retòric i «a la pràctica suposa acatar el que diu l'Estat».

Crítiques de Cs

Les crítiques a Torra també van arribar des dels escons de Cs, on Carles Carrizosa va acusar el president de ser «el cap dels comandos separatistes», en al·lusió als Comitès de Defensa de la República (CDR).

Cs sosté que va existir un «enfonsament» de l'independentisme al Parlament i tem que, davant d'aquest escenari, el Govern fiï tota la seva estratègia a instigar les mobilitzacions independentistes al carrer.