El Parlament va aprovar ahir una resolució dels comuns que rebutja i condemna «el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català», ja que considera que va justificar les càrregues policials de l´1 d´octubre del 2017. La iniciativa, que va tirar endavant amb els vots dels comuns, JxCat i ERC (69 vots), l´abstenció de la CUP (4) i el rebuig de PP, PSC i Cs (57), també reivindica els valors republicans i aposta per «l´abolició d´una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia». El Parlament va reprovar el Rei dos dies després de rebutjar una resolució de JxCat que perseguia el mateix: llavors no va prosperar perquè els comuns no hi van donar suport al·legant que aquella iniciativa, a part de reprovar el monarca, reivindicava la via unilateral a la independència que no comparteixen. La proposta va comptar amb l´oposició frontal del president del Govern, Pedro Sánchez, que va anunciar «mesures legals» contra la decisió de la Cambra catalana.

També va aprovar condemnar el franquisme amb el suport de JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP. El ple va donar llum verda a una proposta de resolució d´ERC a la qual Cs i PPC s´hi van abstenir, durant la sessió celebrada aquest dijous a la tarda. El Parlament va refermar el seu compromís amb la «democràcia i les llibertats». Així mateix, la cambra també va instar el Govern a eliminar dels espais públics, els edificis oficials o els monuments tota la simbologia franquista i feixista.

D´altra banda, el ple va rebutjar la proposta de Cs que pretenia constatar que a Catalunya hi ha «divisió política i social», després que JxCat, ERC, CatECP i la CUP s´hi oposessin. En la mateixa proposta Cs també buscava que la cambra rebutgés el feixisme, el nazisme, l´ultranacionalisme i l´extrema dreta, i que es condemnessin les declaracions «racistes» del president dQuim Torra. En un altre ordre de temes, es va aprovar estudiar una modificació de la llei que permet les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) perquè la cambra no pugui bloquejar més la seva tramitació amb esmenes a la totalitat. La resolució de la CUP, vol evitar que es repeteixi el que va passar amb la ILP d´Educació.