El Govern central estudia recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la reprovació del rei pel Parlament de Catalunya, una iniciativa que considera greu des del punt de vista polític, encara que no tingui força jurídica.

En una conversa informal amb periodistes durant la recepció oferta pels reis al Palau Reial amb ocasió del Dia de la Fiesta Nacional, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va afirmar que l'Executiu segurament recorrerà aquesta reprovació i va subratllar que un Parlament autonòmic no pot qüestionar la figura del cap de l'Estat, que és inviolable.

El Govern va a emetre tots els senyals que aportin a Catalunya l'estabilitat que necessita, perquè ningú els vengui fantasies, va argumentar Calvo, abans de ressaltar que la reprovació és políticament greu i «no té un passi» des del punt de vista jurídic, a l'hora que s'ha preguntat què fa un parlament regional parlant de la forma d'Estat.

En la mateixa recepció, el president Pedro Sánchez va destacar, això no obstant, que allò aprovat pel Parlament és «proposta declarativa i sense força jurídica» i va recordar que hi va haver una altra proposició no de llei similar durant el mandat de Mariano Rajoy i que aquell Govern no la va recórrer.

Després d'admetre que el seu Executiu «estudiarà» l'assumpte, va insistir que no s'ha comès «cap irregularitat ni il·legalitat» i va incidir en el fet que el problema català és un debat circular, en el qual els independentistes poden plantejar un referèndum, però saben que no compten amb el suport de la majoria de ciutadans.

Superar la dinàmica de blocs

En aquest punt, va recalcar la necessitat que, segons el seu parer, hi ha a Catalunya d'una dinàmica de blocs que disgrega la societat i va defensar la política del seu Govern en aquest terreny, que es troba actualment en una primer fase de distensió i normalització.

La segona fase -va explicar- serà abordar quina solució política ha de donar-se a aquest problema, i la tercera, afrontar la necessitat-segons la seva opinió- indubtable que els catalans votin aquesta solució.

El president del Parlament, Roger Torrent, va alertar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que mentre hi hagi majoria republicana a la cambra es continuaran aprovant de forma periòdica resolucions com la d'ahir dijous, en què es va reprovar la monarquia espanyola.

Torrent va reivindicar que resolucions com aquesta són «l'expressió natural del que pensen la majoria de catalans» i va afirmar que mentre ell sigui president no s'apartarà de la idea que al Parlament s'ha de poder parlar de tot, «malgrat amenaces, avisos d'accions i repressió».

En aquest sentit, Torrent va instar a Sànchez a escollir entre «ser Rajoy o Cameron» en funció de si vol ser el «defensor a ultrança de la monarquia espanyola o el protector de la democràcia».

Roger Torrent va assenyalar que el que hauria de preocupar al president espanyol no és que el Parlament per majoria absoluta reprovi l'actuació de la monarquia, sinó que li hauria de preocupar que aquesta monarquia «empari la violència i la repressió contra els representants legítims del poble de Catalunya que van fer un referèndum».

És per això es va mostrar convençut que per Sánchez, el problema no és el Parlament sinó que hi ha una majoria de catalans que «estan en contra de la repressió, que són republicans i volen decidir lliurement el seu futur polític».

Roger Torrent va fer aquestes declaracions a Agramunt, on va inaugurar la XXX edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra. Durant el seu discurs va remarcar que la «determinació» és important en política per decidir que és el millor per poder avançar, «passi el que passi i tingui les conseqüències que tingui».

Xiulat pels CDRs

Quan Torrent va parlar davant l'audiència hi va haver un petit grup de persones que el va xiular en alguns moments. Aquestes persones estaven situades al davall d'una pancarta firmada pel CDR d'Agramunt on hi posava que «la por us farà covards». El president del Parlament va reivindicar que «no n'hi ha prou amb bona voluntat, pancartes i cridar determinats eslògans» i va afegir que si alguna cosa ha ensenyat l'1-O és que «cal ser intel·ligents per parar de mirar-nos de reüll i fer-ho endavant per avançar cap a la llibertat».

El «número 3» d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que la monarquia «no té cap mena de camí» en una societat madura. També va retreure a Felip VI que «fa un any es va alinear amb l' A por ellos policial a la societat de Catalunya», per la qual cosa va dir que no té cabuda com a institució de govern en una societat que entengui que els ciutadans no són súbdits.

El vicepresident va fer referència a «l'àmplia majoria republicana que va molt més enllà de l'independentisme» al Parlament, la qual va assegurar que té la seva correspondència als barris i municipis catalans.

Paral·lelament, el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, va titllar «d'absoluta vergonya» que el Parlament aprovés ahir una resolució contra la monarquia i va considerar que el president català, Quim Torra, «no pot seguir sent president de la Generalitat».