El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit avui al president del Govern, Pedro Sánchez, que l'època en què cabia la possibilitat de negociar nous Estatuts està "superada", per la qual cosa li ha exigit que s'obri a pactar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Així ho ha afirmat des del Puigsacalm, després de participar en la iniciativa "Cims per la llibertat", una ascensió simultània a 18 pics de Catalunya i el sud de França en solidaritat amb els "presos polítics, exiliats i represaliats" sobiranistes.

Torra ha remarcat que "l'etapa dels Estatuts la tenim superada", per la qual cosa que "de cap manera" un nou Estatut pot ser ara "objecte de negociació".

"Els catalans vam votar en un referèndum d'autodeterminació l'1 d'octubre i vam declarar políticament la independència el 27 d'octubre. L'únic que pot canviar aquesta situació és un referèndum sobre la independència pactat i acordat", ha destacat.

Torra, que ha pujat el Puigsacalm, la muntanya proposada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per a aquesta ocasió, ha assenyalat que "darrere d'aquesta ascensió hi ha un missatge claríssim: no ens detindrem fins que ells siguin lliures i el nostre poble, també".

"Afrontem aquests dies que vénen amb tota la força i tota l'energia que ens dóna saber que som capaços de coronar els cims que ens proposem, fins i tot el cim de la república catalana, que és el nostre objectiu", ha afegit.

De la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha apuntat que "si l'Estat espanyol vol fer una oferta" política a Catalunya, "que la faci", però Sánchez "sap molt bé que això només es resoldrà amb un referèndum d'autodeterminació".

Torrent també ha participat en l'acció "Cims per la llibertat", pujant al Matagalls (Barcelona), cim proposat per la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ara a Suïssa.