Amnistia denuncia que l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, són a la presó des de fa un any i n'exigeix l'alliberament. En un comunicat el director Fotis Filippou, assegura que «no hi ha cap justificació» perquè estiguin en presó preventiva i reafirma la crida de l'ONG perquè siguin alliberats de manera «inmediata». «La organització internacional considera que la seva detenció constitueix una restricció desproporcionada dels seus drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica», afegeix el director.

En el mateix escrit, l'organització pels drets humans lamenta que la Sala Penal del Tribunal Suprem hagi rebutjat recentment dues peticions per alliberar a Sànchez i a Cuixart i també que el Tribunal Constitucional hagi declinat en tres ocasions la petició de suspendre de forma provisional la detenció de l'expresident de l'ANC: «En lloc d'aprofitar l'oportunitat per posar fi a les detencions, les autoritats judicials han perpetuat aquesta injustícia», apunta Fotis Filippou.

A més a més, l'ONG recull en el comunicat que «segons la informació de la qual disposa Amnistia Internacional, les acusacions contra tots dos són infundades i han de ser retirades». En aquest sentit, s'apunta que «si es pot demostrar» que van cridar als manifestants a impedir l'intervenció policial del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia de Barcelona, l'acció es podria constituir com a un delicte per desordre públic. «Però acusar-los de delictes tan greus com rebel·lió o sedició i detenir-los durant un any és desproporcionat», refermen des de l'organització.

El dimarts d'aquesta setmana es complirà un any des de que van empresonar els Jordis, acusats d'utilitzar la seva responsabilitat dins l'ANC i Òmnium per «mobilitzar centenars de milers de seguidors i impulsar una massa de força que fes front a l'obligació policial d'impedir el referèndum il·legal», segons recull el quadre de processaments facilitat pel Suprem. Actualment, Sànchez i Cuixart es troben a la presó de Lledoners, però abans van estar a Soto del Real.