15 de octubre de 2018
15.10.2018
Diari de Girona

Torra garanteix que el Govern lluitarà amb «totes les conseqüències» pels valors de Companys

El president de la Generalitat lamenta que cap govern espanyol hagi condemnat l'assassinat

15.10.2018 | 11:00
El president Quim Torra i el president del Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lloat els valors republicans (justícia, llibertat i fraternitat) del president Companys i ha afegit que ara una generació també s'alça amb les mateixes paraules per reclamar el que és "just". Després de fer l'ofrena a la tomba de Companys 78 anys després del seu afusellament, Torra ha assegurat que el Govern està disposat a "lluitar fins al final i amb totes les conseqüències" pels ideals de Companys. Torra també ha lamentat que cap govern espanyol hagi condemnat l'assassinat de Company i ha exigit a l'Estat que faci els deures tot assegurant que no n'hi ha prou amb treure les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Torra ha commemorat els ideals d'una persona "que va donar la vida per Catalunya" i que va lluitar sempre pels valors republicans: justícia, llibertat i fraternitat. Uns valors que el president de la Generalitat ha posat d'actualitat tot assegurant que la "causa justa" de la llibertat és una causa per la què val la pensa lluitar "fins a les últimes conseqüències".

D'altra banda, Torra ha recordat la carta que Companys va escriure abans de ser afusellat demanant a la seva dona que no acceptés condols i que aixequés el cap. Així mateix, ha remarcat les paraules amb què Companys va acabar el seu testament: "Per Catalunya i allò que representa de pau, justícia i amor". "Aquestes paraules guien el Govern i la majoria del poble de Catalunya. Per Catalunya i per la vida, van ser els ideals de Companys i són els nostres ideals. Per aquests ideals estem disposats a lluitar fins al final i amb totes les conseqüències", ha conclòs.

El president de la Generalitat ha començat el seu discurs remarcant que avui Catalunya encara no s'ha guanyat el deure de la justícia i que "ni el cap de l'Estat ni cap govern espanyol" han condemnat l'assassinat de Companys. "Per això ens cal insistir cada dia en la necessitat de fer complir el deure que tenim vers la memòria de tots els immolats per la llibertat de Catalunya i exigim justícia pels crims del franquisme", ha afegit. En aquest context, Torra ha reivindicat que la Generalitat ha fet els deures en l'àmbit de la memòria i que està entregant certificats de nul·litat dels judicis del franquisme, també a la família del president Companys.

Per al president de la Generalitat, no és suficient treure les restes del dictador del Valle de los Caídos i cal eliminar els "reductes franquistes" que queden a l'Estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook