Una gentada es troba concentrada aquest vespre de dimarts al pla de Lledoners en l'acte de suport als polítics empresonats en el record del primer any de presó dels Jordis -Jordi Sànchez i Jordi Cuixart-, els primers a ingressar en un centre penitenciari. La crida l'ha fet l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural amb el lema «Un any de vergonya, un any de dignitat».

Els accessos a Lledoners han estat fluïts durant la tarda, però a mesura que s'apropaven les 8 de la tarda s'ha complicat, tant que els cotxes quedaven pràcticament aturats.

A 2/4 de 8 ha començat la música de Música per la llibertat, amb una amplíssima representació. Les notes s'han combinat amb la paraula, versos de Vicent Andrés Estellés, Miquel de Palol, i peces himnes com L'Estaca o El Cant dels ocells. I entre músiques i poemes els crits de llibertat i independència.

Abans de començar pròpiament els parlaments, més de 3.000 persones es congregaven al pla de Lledoners, i anaven arribant cotxes. L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha pres la paraula per exclamar que al judici davant del Tribunal Suprem «no hi anem a defensar-nos, si no que hi anem a atacar» i que quedaran exposades «les grans carències democràtiques d'Espanya». També ha afirmat que «la batalla definitiva es lliurarà a Europa».

També han acudit a l'acte els membres del Govern Teresa Jordà i Damià Calvet, la senadora Mirella Cortès, el president de l'ACM, David Saldoni, alcaldes i regidors de la zona, i l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina.

Quim Torra ha visitat els dos Jordis

A primera hora de la tarda, i després de la reunió del Govern, el President de la Generalitat, Quim Torra, s'ha desplaçat fins a la presó de Lledoners per visitar Sànchez i Cuixart, als quals s'ha dirigit públicament a través d'una missiva publicada a Vilaweb, en la qual crida a recuperar "l'esperit de llibertat, de determinació i de desobediència de l'1-O" i assenyala que "la causa de la independència és una causa justa".

Des de la presó, Sànchez i Cuixart també han escrit unes cartes, fetes públiques per Rac1, en la que critiquen l'actuació de la justícia i lamenten la desunió del sobiranisme, una crítica que el Govern ha assumit, subscrivint que la unitat és "indispensable", en paraules d'Artadi.

Gran acte a Barcelona

Paral·lelament, el sobiranisme es concentra unit aquesta nit a la plaça Catalunya de Barcelona, en una concentració organitzada per ANC i Òmnium per denunciar la presó de Sànchez i Cuixart al qual assisteix Quim Torra, a més del president del Parlament, Roger Torrent, i dirigents de JxCat, ERC i Comuns.