El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit avui que si els tribunals espanyols no absolen els Jordis (líders de les entitats sobiranistes), "el poble respondrà amb tota la radicalitat democràtica amb què ho va fer els passats 1 i 3 d'octubre del 2017".

Torra ha fet aquesta afirmació abans de començar l'acte que se celebra aquesta nit a la plaça Catalunya de Barcelona amb el lema d'"Un any de vergonya, un any de dignitat", convocat per les principals entitats sobiranistes en complir-se avui un any de l'empresonament del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez.

El president de la Generalitat ha reclamat "la llibertat dels 'Jordis' i de la resta de presos polítics, així com el retorn dels exiliats", i ha afegit que avui "es compleix un any d'infàmia amb l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que tal com diu Amnistia Internacional, haurien d'estar en llibertat".

"Que ningú dubti que si la sentència no és absolutòria, aquest poble respondrà amb tota la radicalitat democràtica amb què ho va fer els passats 1 i 3 d'octubre del 2017", ha subratllat el president Quim Torra.

En sentit anàleg, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha qualificat de "vergonyós" que els 'Jordis' hagin estat un any sencer a la presó, i ha llançat una reflexió: "que la gent s'imagini el que pot ser un dia sense llibertat, i ara penseu el que han de ser 365 dies".

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que si els 'Jordis' són a la presó "és per les seves idees, per ser el que representen, perquè són presos polítics", i ha advertit que "la repressió no aturarà la voluntat democràtica del poble de Catalunya".

Vilalta ha exigit la posada en llibertat dels 'Jordis' i dels altres presos sobiranistes, i ha puntualitzat: "No ens serveixen penes mínimes, ni reduccions de condemnes, només volem que es faci justícia, i això significa la seva absolució i la seva posada en llibertat".

Per part de la CUP, el diputat Carles Riera ha indicat que "avui és un dia de lluita antirepressiva, un dia per reivindicar la posada en llibertat dels presos polítics".

"També és un dia per denunciar el caràcter repressiu de l'Estat i advertir que l'amenaça continua i que l'única manera d'aturar-la és exercir el dret a l'autodeterminació", ha afegit Riera.