El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat com a investigats el conseller d'Interior Miquel Buch, exlíder de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras per haver promogut l'1-O entre els alcaldes.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, el magistrat del TSJC Jordi Seguí va citar per al pròxim 6 de novembre Buch i Lloveras, arran de la querella que la Fiscalia va presentar contra ells, quan presidien les associacions municipalistes, per haver emplaçat els alcaldes a promoure el referèndum i a facilitar locals per celebrar l'1-O.

Els dos exlíders de les entitats municipalistes sobiranistes estan investigats per un delicte de desobediència, ja que el TSJC va descartar que se'ls pugui imputar malversació i prevaricació pel seu paper en l'1-O, com pretenia el ministeri públic.

Vigílies del referèndum

La Fiscalia va presentar en vigílies del referèndum la seva querella contra Buch, que llavors estava al capdavant de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i contra l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras, per haver emplaçat els alcaldes a facilitar locals per celebrar l'1-O.

El mateix mes de setembre de l'any passat, el TSJC va admetre a tràmit la querella, només per un delicte de desobediència, i va acordar citar a declarar com a investigats Buch i Lloveras, encara que sense fixar una data, a l'espera que la resolució fos fema.

Quan el Suprem va assumir la causa per rebel·lió contra els líders independentistes, el TSJC li va remetre la investigació sobre Buch i Lloveras, per evitar «resolucions contradictòries» i possibilitar «la investigació i enjudiciament conjunt» del cas relatiu al procés. No obstant això, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, el jutge Pablo Llarena va rebutjar incloure en la seva causa per rebel·lió les diligències contra Buch i Lloveras i les va tornar al TSJC.