L'exdirector de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines, un dels impulsors de la Crida Nacional per la República, ha avisat que "en totes les independències hi ha hagut morts", però "si decideixes que no en vols", com passa segons el seu parer a Catalunya, "trigues més".

Així ho va assegurar dilluns passat en declaracions a La Xarxa el professor d'Història contemporània de la Universitat de Barcelona i el que fora director de l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat de Catalunya (EAPC) fins que va ser cessat pel Govern després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

"Normalitzar què? Mentre hi hagi presos i exiliats, què volen normalitzar aquí? A aquests senyors (els dirigents independentistes a la presó) els ficaran 35 anys. I si ens poden caçar als altres, ens en ficaran 35 als altres. Perquè ells el que volen és aturar-nos. I nosaltres volem la independència", ha assenyalat.

Colomines ha admès que "sense cap tipus de dubte" des de l'independentisme "hi va haver moltes ingenuïtats", però ho ha vinculat a "aquest experiment tan català d'intentar fer una independència sense un sol mort".

"De moment, en totes les independències del món hi ha hagut morts. En la nostra, hem decidit que no volem. Si decideixes que no en vols, trigues més. El procés és molt més llarg", ha afirmat Colomines, un dels impulsors de la Crida, el nou moviment polític de l'expresident català Carles Puigdemont.

Malgrat que la Crida preveu constituir-se com a partit al desembre, Colomines ha criticat que els partits polítics siguin "engranatges que són l'estatu quo de gent que viu de l'estatu quo", a diferència del moviment impulsat per Puigdemont, on ha defensat que "hi ha molta gent que no ocupa cap càrrec i està disposada a lluitar per la independència i sacrificar la seva vida".

"Aquí hi ha uns individus a la presó i a l'exili i que tardaran molt temps a poder tornar. I nosaltres no som capaços de fer un sacrifici amb la nostra vida?", ha asseverat Colomines.

El que va ser director de la Fundació CatDem -vinculada a CDC- ha criticat que "el vell es resisteix a morir i ho fa amb totes les dolentes arts del món", posant així com a exemple que el PDeCAT hagi registrat la marca electoral "Junts per Catalunya" per a les eleccions locals. "Va ser una punyalada per l'esquena. Va destrossar un projecte que havia nascut amb una gran il·lusió. Va ser una mala jugada".

Ha confessat que aquí va ser quan per a ell "va començar la distància absoluta amb el món del PDeCAT", ja que ell va ajudar a crear JxCat, però "no per fer una cirurgia estètica al PDeCAT".

"No estic ajudant a fer la Crida per fer cirurgies estètiques a ningú" ni "recuperar un partit moribund", ha dit, constatant que si la Crida acaba sent una altra refundació de CDC, "no el tornaran a veure".