El Consell de Ministres donarà llum verda aquest divendres al recurs davant el Tribunal Constitucional de la reprovació del rei en el Parlament de Catalunya, ha anunciat la vicepresidenta, Carmen Calvo, als passadissos del Congrés.

El Parlament va aprovar el passat 11 de setembre una resolució que advocava per l'abolició de la monarquia, qualificada «d'inadmissible» pel president del Govern, Pedro Sánchez, que aquell mateix dia va anunciar que prendria mesures legals. «Aquest divendres proposarem un recurs al TC, perquè no es pot, en un parlament autonòmic, intentar traçar la forma d'Estat d'aquest país», va assenyalar la vicepresidenta.

Calvo va explicar que, encara que la resolució que va aprovar el Parlament «no té cap sentit jurídic, sí que ha de tenir una resposta política». En aquesta línia, va apuntar que el Govern central va amb aquest assumpte al TC igual que va fer fa dos mesos «quan es va intentar sense cap efecte recompondre les lleis que trencaven la Constitució i el mateix Estatut d'Autonomia i la unitat territorial d'Espanya».

En aquella ocasió, l'Executiu va recórrer davant el Constitucional -que poc després la va suspendre cautelarment- la moció aprovada el passat 5 de juliol al Parlament que reafirma «els objectius polítics» de la resolució del 9 de novembre del 2015 per avançar cap a la independència de Catalunya.

El Govern sosté que les seves actuacions respecte a Catalunya han de combinar la «naturalització» en les seves relacions amb les respostes «fermes» i «responsables» davant les actuacions que considera «inacceptables» de les institucions catalanes, com el recent ultimàtum del president, Quim Torra, i la reprovació al Rei. Per això, Calvo va admetre que hi ha «moments més i menys agradables», però va insistir que el que no farà el Govern de Sánchez és la «política de la cadira buida».

Davant una situació que «no és fàcil», en la qual el Govern central està demanant que «tothom ajudi», la vicepresidenta va lamentar que hi hagi partits polítics que «no només no ajuden, sinó que procuren cada dia empitjorar les coses». La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va retreure ahir al Govern que plantegi un recurs davant el TC sobre la reprovació del Rei aprovada al Parlament, i va recalcar que la Cambra catalana «expressa la voluntat popular, el Rei, no».

Els grups de Cs i PP es van quedar sols defensant al Congrés dues mocions que insten el Govern espanyol a aplicar altre cop el 155 a Catalunya. Les iniciatives només van rebre el suport d'aquests dos grups i la resta de l'arc parlamentari hi va votar en contra. Les dues mocions també condemnaven les declaracions del president Quim Torra, que en l'aniversari de l'1-O va animar els CDR a «empènyer» i es posicionaven al costat de les forces i cossos de seguretat. La resta de partits va criticar la «competició» entre les dues forces per veure «qui és més radical» i els van acusar d'estar «obsessionats» amb la qüestió catalana.