La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, dona la legislatura per "tocada de mort", en una entrevista a TV3 després que dissabte el consell polític del partit decidís no negociar els pressupostos amb el Govern. Els anticapitalistes diuen que la seva aposta passa per treure el focus del Parlament i , en aquest sentit, la diputada Natàlia Sànchez avisa en una entrevista a Catalunya Ràdio que "provablement" alguns dies deixaran buits els escons. Si finalment s'acaben convocant eleccions, la CUP valorarà si s'hi acaba presentant en un context "d'autonomisme". Sànchez recorda que el 21-D ja s'hi van acabar presentant "amb recança" en veure que el posicionament de la resta de partits.

Els cupaires ja van deixar clar al seu consell polític que el seu posicionament en el que quedi de legislatura passa per "no consolidar" l'executiu de Quim Torra, a qui acusen d'autonomista, i en traslladar el focus de les seves accions al carrer. Consideren que la unitat d'acció al Parlament és un "engany", segons ha manifestat Mireia Boya.

"No disfressarem la unitat dins la institució quan la institució ha decidit no continuar l'embat amb l'estat espanyol", ha etzibat la portaveu del secretariat nacional de la CUP. Baya lamenta que "el fil de l'1-O" s'estigui perdent i posa punt i final a l'entesa amb els altres partits independentistes.

En aquest sentit, la també cupaire Natàlia Sànchez, assegura que el camí que han pres ERC i el PDeCAT "no és l'adequat" i fa una crida a "no normalitzar" l'actual context que, diuen, és autonomista. "Cal aprofundir amb la ruptura amb l'estat espanyol", ha assegurat la diputada de la CUP.

"Fer república és plantar cara i afrontar l'embat i no fer retòrica simbòlica. I Torra no afronta l'embat, accepta totes les imposicions i no obre nous fronts de confrontació", li retreu la diputada al president del Govern.

Algunes de les accions que faran els diputats de la CUP per evidenciar aquest rebuig al full de ruta del Govern és la no presentació a algunes comissions o plens del Parlament. "Les concrecions tindran a veure amb això", explica Natàlia Sànchez. Tot i assegura que l'objectiu últim no és que s'avancin eleccions, reconeix que és una de les possibles conseqüències.

"Però si es dona aquest escenari l'entomarem", afegeix la diputada cupaire. En aquest sentit, els anticapitalistes encara no han decidit si s'hi presentaran, ja que la decisió l'acabarà prenent, cm és habitual, l'assemblea. Respecte els últims comicis del 21-D, Sànchez reconeix que presentar-s'hi "provablement" també va ser fer autonomisme.

"El bloqueig estava sobre la taula, però calia tota la força dels partit demòcrates i vam acabar acceptant el marc del 21-D amb recança i hi ha necessitat d'analitzar-ho", assegura ara.