El coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat, ha assegurat aquest dilluns que l'espai de la formació "és sobiranista" perquè així ho defineix l'ideari del partit. Després que un sector de Catalunya en Comú hagi fet públic un manifest que denúncia que "molts sobiranistes se senten orfes dins de l'espai", que s'ha posat en "risc" la pluralitat i que s'han "allunyat" dels valors fundacionals, Arnabat ha concretat que dins del sobiranisme hi "caben posicions" des de l'independentisme fins al federalisme. "No es pot criticar que Catalunya en Comú hagi abandonat una sensibilitat que forma part de l'idear", ha apuntat. Després de negar manca de pluralitat, ha obert la porta a "debatre" i "arribar a acords".

Arnabat s'ha mostrat sorprès perquè el manifest no hagi arribat "oficialment" a la direcció i que se n'hagin assabentat "a través de la premsa". "Tampoc sabem qui el signa", ha detallat. En qualsevol cas, ha assegurat que les demandes s'han de debatre a nivell intern a la formació amb "franquesa" i "lleialtat". Així també ha recordat que la pluralitat dins els Comuns està garantida perquè les candidatures que es van presentar a les primàries "estan representades tant en el Consell Nacional com en l'executiva". "Estem disposats a discutir i parlar de totes les opinions", ha subratllat.

Pel que fa al grup parlamentari de CatECP, Arnabat ha apuntat que "s'autogestiona" i que entén que de moment "segueix funcionant". De la portaveu Elisenda Alamany, malgrat que hagi estat una de les signants del manifest, li ha transmès la seva "plena confiança" perquè fa de portaveu de "tot l'espai".

D'altra banda, el portaveu dels Comuns, Joan Mena, ha qualificat d'"anormalitat" que el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont s'hagin de reunir "fora de Catalunya". "Ens agradaria que Torra i Puigdemont poguessin mantenir activitat normalitzada a Catalunya". De fet, Mena s'ha mostra confiat en el fet que negociar els pressupostos generals d'Estat "és aplanar el camí per poder parlar de tot".

Així, Mena ha fet una crida a ERC i PDeCAT i els ha demanat que facin "compatible" treballar per la llibertat dels presos amb l'aprovació dels pressupostos.