L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el president de Podem, Pablo Iglesias, van parlar ahir per telèfon i van coincidir en la «necessitat d'obrir espais de diàleg polític sense excloure cap tema». Durant la conversa, els dos dirigents van arribar a la conclusió que aquestes vies de negociació «són la condició per fer possible qualsevol mena d'acord en el futur». Aquest contacte, que va durar 45 minuts, arriba després de la reunió que divendres Pablo Iglesias va tenir a la presó de Lledoners amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, per mirar de portar els republicans a un «sí» als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019. El líder de la formació morada va aprofitar la visita al centre per trobar-se amb representants de l'espai polític de Puigdemont: Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Jordi Sànchez.

En menys d'una hora, Puigdemont i Iglesias van parlar de la situació política a Catalunya i a l'Estat espanyol, de l'escenari polític creat després de la moció de censura, de les noves correlacions de forces parlamentàries al Congrés dels Diputats i de la situació dels polítics independentistes a la presó i a l'estranger. En el marc d'aquestes converses, Iglesias es reunirà avui amb el lehendakari, Íñigo Urkullu.

Per part seva, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va assegurar que el líder de Podem pot reunir-se amb «qui vulgui», però és al Govern a qui correspon «defensar els pressupostos» i «buscar aliances», alhora que va apel·lar a la «lleialtat» dels grups polítics per aprovar els comptes estatals. Paral·lelament, la ministra portaveu, Isabel Celaá, afirmava que els pressupostos aniran endavant a pesar dels «obstacles» que hi puguin posar «la dreta» i l'independentisme.

En un altre ordre de coses, la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, va donar la legislatura per «tocada de mort» després que dissabte el consell polític del partit decidís no negociar els pressupostos amb el Govern. Els anticapitalistes diuen que la seva aposta passa per treure el focus del Parlament i, en aquest sentit, la diputada Natàlia Sànchez va avisar en una entrevista a Catalunya Ràdio que «provablement» alguns dies deixaran buits els escons. Si finalment s'acaben convocant eleccions, la CUP valorarà si s'hi presenta en un context «d'autonomisme». Sànchez va recordar que el 21-D ja s'hi van acabar presentant «amb recança» en veure el posicionament dels partits. En aquest context, l'Assemblea Nacional Catalana va instar el Parlament i el Govern a publicar al Diari Oficial de la Generalitat la declaració que proclama la Constitució de la República Catalana.